
'Maai mei niet' voor bloemen en bijen
Tijdens de hele maand mei laten we gezamenlijk het gazon groeien en maaien we minder om vlinders,...
Lees verderAanwezig: Groene Regentes, Warm in de Wijk Vruchtenbuurt, Duurzame Zeehelden, Wateringse Veld (mede namens Energie Samen), Vogelwijk Energiek, Langebeesten Energiek, CMAG, Den Haag Fossielvrij, Kopgroep 2030 (Koningsplein en Omgeving), Energierijk Moerwijk, Gasvrij Scheveningen, Loosduinen/Kijkduin, Rivierenbuurt, Duursaam Benoordenhout, Gemeente Den Haag, Duurzaam Den Haag.
Op vrijdag de 13e (!) september kwam de Werkgroep Duurzame Haagse warmte bij elkaar, ditmaal op locatie in Utopie. Naast de bekende leden van de werkgroep waren er deze keer een paar nieuwe gezichten, namelijk die van Judith Norbart en Angelo Been van de gemeente Den Haag. Zij werken in het gemeentelijke team Energietransitie en namen ook deel aan de bewonersconferentie van 29 juni.
Het eerste gedeelte van de bijeenkomst werd ingevuld door Judith en Angelo. Zij kregen het podium en reflecteerden kort op de bewonersconferentie en de uitkomsten hiervan. Daarna vertelden zij waar de gemeente Den Haag nu mee bezig is. Uiteindelijk was er ruimte voor de leden van de werkgroep om vragen te stellen en ontstond er een goede dialoog.
Uit de bewonersconferentie van 29 juni zijn volgens Judith de volgende zaken naar voren gekomen:
Daarnaast konden Angelo en Judith vertellen dat de gemeente op dit moment bezig is met een stedelijk energietransitieplan. Om dit plan beter vorm te geven willen ze 2 stadsgesprekken organiseren waarin gefocust wordt op bepaalde gebieden in Den Haag. Het idee is om in november te kijken naar Mariahoeve en naar Ypenburg. De concept-visie op het stedelijk energietransitieplan gaat voor het einde van dit jaar nog naar de raad. Deze visie bevat zowel een technisch en een strategisch verhaal als een juridisch en financieel gedeelte. Het technische gedeelte zal worden ingevuld met onder andere de resultaten van klankbordgroepen met technische mensen en bewoners. Verder is de wethouder van plan om naast de stadsgesprekken ook kleinere gesprekken te voeren in de stad.
Ook wordt er met TNO een meer technisch traject opgezet om te kijken wat de wijken en de gemeente willen en wat mogelijk is. Uiteindelijk moet er voor het einde van 2021 een stadsenergietransitieplan liggen. De belangrijkste opmerkingen en reacties van de werkgroepleden waren als volgt:
2e deel: Regionale Energiestrategie (RES) – een reden voor samenwerking
In dit tweede deel presenteerde David Westsson van Energiecoöperatie Wateringse Veld een update over de Regionale Energiestrategie (RES). Zie hier zijn presentatie. In het RES-proces kunnen energiecoöperaties regionaal georganiseerd via Energie Samen hun inbreng geven en de bedoeling is om voor 1 juni 2020 een RES uitgewerkt te hebben voor de regio van Den Haag en Rotterdam. Vooraf is de RES rondgestuurd en kon deze gelezen worden door de werkgroep. Wat daar in staat, lees je hier.
De opmerkingen die kwamen vanuit de werkgroep waren als volgt:
De discussie die volgt gaat vooral over de pijplijn tussen Rotterdam en Den Haag. Er klinkt behoefte uit de werkgroepleden om dieper op dit stuk over de RES in te gaan en het voorstel is om DDH het voortouw te laten nemen in het faciliteren van deze discussie. Lennart zal kijken of dit mogelijk is. Judith geeft aan dat de gemeente een toelichting kan geven op hun rol in dit proces. Sowieso kunnen aanvullende reacties alvast naar David gestuurd worden en informeert hij de werkgroep over de eerstevolgende regionale voorbereidingsbijeenkomst vanuit Energie Samen.
3e deel
Het derde deel van de ochtend ging over een oproep van Miel Karthaus. Hij is bezig met een pilot over lage temperatuur. Miel wil een verkenning doen naar een praktijkproef naar lage duurzame warmte. Hij is op zoek naar 100 adressen die minimale veranderingen willen doen aan hun woning. Hij is bezig een pakketje te ontwerpen over wat LT precies betekent.
In de werkgroep deed hij een oproep, want Miel wil in gesprek komen met geïnteresseerden. 10 adressen die bezocht worden om te kijken naar de mogelijkheden om LT verwarmd te worden, om zo de praktijkproef verder vorm te kunnen geven. Gemeente en Duurzaam Den Haag zijn ook bezig met uitbreiding van de actie “Zet hem op 70”, die door de Vruchtenbuurt is opgezet, aangevuld met een aanbod voor waterzijdig inregelen. Lennart stuurt info hierover en over het idee van Miel rond naar de buurtinitiatieven. Wie interesse heeft, kan zich bij Lennart melden.
De volgende werkgroepsessie is op vrijdag 18 oktober van 10.00-12.00 uur in Het Nutshuis. Suggesties voor de agenda kun je doorgeven aan Lennart.
Tijdens de hele maand mei laten we gezamenlijk het gazon groeien en maaien we minder om vlinders,...
Lees verderDe eerste lekkere dagen van het jaar zijn aangebroken. Dat betekent dat iedereen druk bezig is de...
Lees verderHeb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.
Stuur een bericht
Deel pagina: