Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 4 jan. 2017

Vogelwijk Energiek - Voorlopers in duurzaamheid

Inmiddels is tien procent van de huishoudens in de wijk lid, een indrukwekkend aantal

Deel pagina:

Vogelwijk Energiek - Voorlopers in duurzaamheid

De Vogelwijk, pal achter de duinen, was een van de eerste stadsdelen die – in 2010 – met een wijkinitiatief gericht op duurzaamheid startte. Vijf jaar later is Vogelwijk Energiek een zeer actieve vereniging, met een breed pallet aan duurzame activiteiten.

Vogelwijk Energiek ging in 2010 van start, toen de mogelijkheid zich aandiende de windturbine van Eneco op het Zuidelijk havenhoofd te adopteren. Dat maakte direct veel energie los in de wijk, veel betrokkenen meldden zich en al snel werd het wijkinitiatief Vogelwijk Energiek opgericht. En het moet gezegd worden, de Vogelwijk heeft een streepje voor op andere stadsdelen. De wijk is kapitaalkrachtig, en wordt bewoond veel professionals met een breed netwerk. Daardoor is Vogelwijk Energiek in staat een breed scala aan duurzame activiteiten te ontplooien.

Betrokken leden

Nu, vijf jaar later in 2015, heeft de vereniging 250 leden. Een leuk cadeautje: ieder nieuw lid krijgt bij aanmelding een gratis LED-lamp. Inmiddels is tien procent van de huishoudens in de wijk lid, een indrukwekkend aantal. Maar de wijk heeft al die verduurzamende activiteiten ook echt nodig. Veel huizen in de wijk werden in de jaren 30 gebouwd. Dat betekent: enkelsteensmuren zonder spouw, en dus veel warmteverlies. Gevel- en glasisolatie wordt weer bemoeilijkt doordat de hele wijk een beschermd stadsgezicht is. In de Vogelwijk kunnen deze hindernissen relatief snel overwonnen worden, waarmee de wijk als een mooi voorbeeld dient voor duurzaamheidsinitiatieven in andere Haagse wijken.

Project de Zonnevogel en Elektrische deelauto's

De windturbine op het Zuiderstrand is inmiddels geen protegé meer van Vogelwijk Energiek. Maar daar zijn veel andere activiteiten voor in de plaats gekomen, met name om steeds meer mensen enthousiast te maken voor duurzame maatregelen in de wijk. De vereniging is het meest trots op de Zonnevogel, het eerste ‘postcoderoos’ project van Nederland met 70 deelnemers en zonnepanelen op twee lagere scholen in de wijk. De vereniging heeft verder een pilot van een jaar gedraaid met een elektrische deelauto, wat in de nabije toekomst waarschijnlijk een vervolg krijgt met méér elektrische deelauto's. De vereniging adviseert de buurt over toepassing van glas-, vloer- en dakisolatie, leent tochtmeters uit en begeleidt leden die PV-panelen op hun dak willen plaatsen. In samenwerking met netbeheerder Stedin zijn 80 slimme energiemeters in de wijk geplaatst, die een goed inzicht geven in het energieverbruik. Die gegevens worden binnen een sociaal netwerk gedeeld, waardoor deelnemers elkaar stimuleren en motiveren gas- en elektriciteitsverbruik terug te dringen. Maar woningisolatie blijft toch het voornaamste aandachtspunt, daar valt de meeste winst te behalen. Daartoe ontwikkelt de wijk in samenwerking met studenten van de Haagse Hogeschool een boekje dat inwoners op weg helpt bij de isolatie van hun woning. En voor de toekomst heeft deze actieve en betrokken wijkvereniging nog veel meer, ambitieuze plannen onder de pet.

Meedoen?

Neem vooral eens een kijkje op de website van Vogelwijk Energiek, voor een overzicht van alle activiteiten: www.vogelwijkenergiek.nl. Woon je zelf in de buurt? Doe dan mee en meld je aan via info@vogelwijkenergiek.nl. Ieder nieuw lid krijgt bij aanmelding een gratis LED-lamp.

Geschreven door:
Anouk Dehue
Anouk Dehue
 -

“Bij mij kun je terecht voor: communicatie en ondersteuning van bewonersinitiatieven.”

Neem contact op met:
T 0646074434 | anouk@duurzaamdenhaag.nl |
Bekijk profiel

Meer blog

Joris Wijsmuller nieuwe directeur-bestuurder Duurzaam Den Haag en Klimaatfonds

Joris Wijsmuller nieuwe directeur-bestuurder Duurzaam Den Haag en Klimaatfonds

Vertrekkend directeur Heleen Weening is heel blij met haar nieuwe opvolger

Lees verder
'Help mensen met hun problemen, dan komt duurzaamheid vanzelf'

'Help mensen met hun problemen, dan komt duurzaamheid vanzelf'

Voorlopers verduurzamen toch wel, die hoef je niet te helpen. De grote massa, daar gaat het om. Dat...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht