Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 7 feb. 2019

Haagse Krach tijdens Nieuwjaarsbijeenkomst

Deel pagina:

Haagse Krach tijdens Nieuwjaarsbijeenkomst

Geschreven door directeur Duurzaam Den Haag Heleen Weening

Vorige week vierden we met ruim 120 mensen uit de stad de Haagse Krach op de nieuwjaarbijeenkomst van Duurzaam Den Haag (DDH). We blikten terug op 2018, luidden het nieuwe jaar in én lanceerden het Platform 070GroeneKampioenen.

Haagse Krach

Wat een zinderende energie, zoveel mensen die net als wij geloven in Haagse Krach: het vermogen dat schuilt in een ieder van ons om te creëren, om onze stad mooier, gezonder, groener, leefbaarder - duurzaam te maken. Als die kracht vrijkomt dan gaat er wat gebeuren! Mooi om dat zo fysiek te zien en te voelen. 

Terugblik 2018...

Het begin van een nieuw jaar is altijd een mooi moment om even stil te staan bij de successen van vorig jaar.

Met de DDH Nieuwe Energie Bootcamps op het Escampfestival en Festival Het Circus rolden we in 2018 een nieuw concept uit om nieuwe doelgroepen op een ludieke manier kennis te laten maken met schone energie. Ruim 500 enthousiastelingen, jong en oud, hebben actief meegedaan met de verschillende onderdelen van de bootcamp, zoals fietsend energie opwekken voor een kopje koffie of het opladen van hun mobiel.

De werkgroep Duurzame Haagse Warmte is vorig jaar gegroeid van 9 naar 15 buurtinitiatieven. De werkgroep heeft als doel verschillende warmteprojecten uit de stad te versnellen en te realiseren. Het is een samenwerking tussen DDH en bewonersinitiatieven, in opdracht van de gemeente. Op verzoek van de werkgroep wordt dit jaar een onderzoek gedaan naar kansen voor lokale, lage temperatuur warmte in Den Haag.

In onze drie focuswijken, Koningspleinbuurt, Molenwijk/Puntpark en Moerwijk-Oost hebben we in 2018 samen met betrokken bewoners buurtteams opgezet en succesvolle buurtbijeenkomsten georganiseerd. Daarin hebben in totaal zo’n 200 bewoners gezamenlijk 15 plannen gemaakt, die hun eigen leven verbeteren of verlichten en zorgen voor een schonere buurt en duurzame, comfortabele woning. Bovendien hebben de buurtteams een eerste aanzet gemaakt voor een buurttransitieplan. Daarin staat hoe de buurt aardgasvrij en groen wordt op een wijze die past bij de wensen en eisen van de buurt. In 2019 zetten we samen met de buurtteams en bewoners onze activiteiten in deze drie buurten voort.    

... en de ambities voor 2019

Net als voorgaande jaren stimuleren en ondersteunen wij ook komend jaar weer de Haagse Krach beweging van mensen die duurzaam doen.

Onder andere via onze Eerste Hulp bij Duurzaamheid Inloopspreekuren. Hiermee bereiken we een nieuwe doelgroep waarvan we in 2019 minimaal 250 mensen aantoonbaar een duurzame stap laten zetten. Doordat ze een energiebesparende maatregel in hun woning treffen óf meedoen aan een vergroeningsactie in hun buurt. Met Operatie Steenbreek gaan we er voor zorgen dat 20.000 stenen plaatsmaken voor groen!  

Meer over de doelen en de impact die we gaan realiseren, kun je lezen in ons jaarplan.

Platform 070GroeneKampioenen

Mensen die hun Haagse Krach inzetten voor een duurzamer Den Haag zijn – in de woorden van het Haags college - Groene Kampioenen. Al een tijdje koesteren wij en diverse bewonersinitiatieven de wens om letterlijk op de kaart te zetten wat deze Groene Kampioenen doen. Om die wens in vervulling te brengen is hard gewerkt. Met resultaat: op de nieuwjaarsbijeenkomst lanceerden we met trots de het Platform 070GroeneKampioenen. Veel mensen meldden zich al aan tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. En ik daag alle Groene Kampioenen in de stad uit om hun voorbeeld te volgen: zet zo snel mogelijk jouw initiatief op de kaart via www.070GroeneKampioenen.nl.

Stip en stappen? 

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst vroeg een aantal mensen aan mij of DDH helemaal gek geworden was, mensen een gelukkig 2050 wensen?! We moeten toch al in 2030 klimaatneutraal zijn? Als DDH die ambitie en urgentie al niet serieus neemt, wie dan nog wel?

"To change the world, first imagine a better one" zegt Lucy Shea van Futerra, een internationaal adviesbureau op het gebied van duurzaamheid. Het onderstreept het belang van dromen en verlangen, van verbeeldingskracht om in beweging te komen. Aan de muur bij ons op kantoor hangt onze droom voor 2050, als stip aan de horizon: Den Haag als heerlijke, groene, gezonde stad om in te leven. Voor ons, onze kinderen en kleinkinderen. 2050 is het jaar dat veel baby’s die nu geboren worden, even oud zijn als hun ouders nu. (Dat geldt voor Emmy en Raaf, de dochten en zoon van mijn collega's Anouk en Amber. Deze dreumesen zijn in 2050 31! )

Dus onze gelukwens voor 2050 betekent niet dat we voorlopig rustig achterover kunnen leunen. Integendeel! Heel goed dat dit college van B&W heeft geluisterd naar de roep uit de stad en als ambitie heeft gesteld dat Den Haag in 2030 klimaatneutraal moet zijn. Dat is belangrijk, het is de stip op de horizon. En - we moeten ons er niet op blindstaren, maar aan de slag. Hier en nu, op volle kracht vooruit, stappen zetten, resultaten boeken. Dat doen al die Groene Kampioenen, dat doet de groeiende Haagse Krach beweging. Niet wachten, maar aan de slag, duurzaam doen! En wij ondersteunen en stimuleren dat. Zo maken wij samen van Den Haag een heerlijke stad om te leven!


Geschreven door:
Heleen Weening Portret Website 2
Heleen Weening
 -

“Bij mij kun je terecht voor: strategie, explorerende co-creaties en directiezaken van DDH en het Klimaatfonds.”

Neem contact op met:
T 06 30 29 41 13 | heleen@duurzaamdenhaag.nl |
Bekijk profiel

Meer blog

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

Tijdens de hele maand mei laten we gezamenlijk het gazon groeien en maaien we minder om vlinders,...

Lees verder
Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

De eerste lekkere dagen van het jaar zijn aangebroken. Dat betekent dat iedereen druk bezig is de...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht