Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Plastic afval scheiden in Den Haag gelukkig niet voor niets

Grijze zak met plastic afval wordt correct verwerkt

Deel pagina:

Plastic afval scheiden in Den Haag gelukkig niet voor niets

Naar aanleiding van het NOS nieuwsbericht vorige week dat veel afvalverwerkers gescheiden afval gewoon in verbrandingsoven gooien, ontstond er onrust en vraag of dit voor Den Haag ook geval is. Dat blijkt niet zo te zijn, gescheiden afval is altijd gescheiden opgehaald en verwerkt geeft Gemeente Den Haag aan

Plastic afval wordt gescheiden verwerkt
De gemeente kan er heel duidelijk over zijn: het afval dat door bewoners gescheiden wordt aangeboden wordt gescheiden verwerkt. Dit was zo, is zo en blijft zo. Of dit nu los wordt aangeboden of in een doorzichtige of grijze zak. De gemeente Den Haag wil graag dat bewoners zoveel mogelijk afval scheiden zodat het opnieuw kan worden gebruikt. Dit is goed voor het milieu. Gemeente Den Haag is dan ook trots op Hagenaars die afval scheiden. 

Doorzichtige zakken worden efficiënter verwerkt
Op haar website plaatste Gemeente wel bericht dat bewoners zoveel mogelijk plastic in een doorzichtige zak in de daarvoor bestemde containers moeten gooien. Dat is niet omdat de afvalverwerker de zak anders bij het restafval in de verbrandingsoven gooit, maar omdat de afvalverwerker de zak dan niet open hoeft te maken om te controleren of er wel echt plastic in zit. Want dat is wat er gebeurt, het ingezamelde plastic is voor 15% vervuild (dat wil zeggen dat er ander afval dan plastic in de zak of container zit), en om dat andere afval uit het plastic te halen moet de afvalverwerker alle zakken open maken. Het scheelt natuurlijk werk als meteen helder is dat er plastic in zit door het plastic in een doorzichtige zak aan te bieden. 

De gemeente moet er dan natuurlijk wel voor zorgen dat mensen dat weten en dat die zakken gemakkelijk en goedkoop beschikbaar zijn. Tot nu toe is dit de goedkoopste zak die wij konden vinden; de 50L plastic heroes zak voor 9 eurocent per stuk. Je haalt hiermee wel heel veel zakken in huis (480 stuks, dat is vergelijkbaar met 24 rollen COMO vuilniszakken in huis halen), maar misschien kun je dit inkopen samen met je buurt/vrienden/familie? Deze zakken zijn geschikt voor PMD containers zoals in die Den Haag, waar je je PMD afval zelf moet wegbrengen maar ook voor het ophaalsysteem. Een duurdere maar handigere manier om plastic zakken in te kopen zijn deze zakken van 120 liter van 35 eurocent per stuk, per 25 stuks. 

Mensen zijn blij met afvalscheiding en bijdrage aan milieu
Diverse gemeenten hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in een verregaande afvalscheiding en zamelen meer afval gescheiden in dan iedereen een paar jaar geleden had verwacht. Uit eerder onderzoek van de NOS bleek dan ook dat mensen blij zijn met afvalscheiding en de bijdrage de ze hiermee leveren aan het milieu

Hier vind je een kaart met alle PMD containers in Den Haag


Geschreven door:
Heleen Weening
 - Directie

“Bij mij kun je terecht voor: strategie, explorerende co-creaties en directiezaken van DDH en het Klimaatfonds.”

Neem contact op met:
T 06 30 29 41 13 | heleen@duurzaamdenhaag.nl

Meer blog

Terugblik 2017

Terugblik 2017

Een terugblik op vorig jaar, door directeur Heleen Weening

Lees verder
Geothermie in Den Haag, wat zijn de mogelijkheden?

Geothermie in Den Haag, wat zijn de mogelijkheden?

Tijdens de bijeenkomst van de werkgroep Duurzame Haagse Warmte op 20 april kregen de verschillende...

Lees verder