Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Nutshuis Footprint Battle

In april en mei deden we met Duurzaam Den Haag mee aan 40 dagen durende Nutshuis Footprint Challenge.

Deel pagina:

Nutshuis Footprint Battle

In april en mei deden we met Duurzaam Den Haag mee aan 40 dagen durende Nutshuis Footprint Challenge. Met in totaal 44 deelnemers en 11 organisaties (allemaal gevestigd in het Nutshuis) gingen we de strijd aan om de kleinste voetafdruk. Een leuke, prikkelende manier om met elkaar meer bewust te worden van onze impact op het milieu. En de uitkomsten waren verrassend…

Kleinste voetafdruk, hoe zit dat?

We hebben het over de ruimte die op aarde nodig is om je te kunnen voorzien in voedsel, energie en andere levensbehoeften. Bij de Footprint Battle wordt deze gemeten in (productieve) mondiale hectares. Die hectares worden gebruikt voor bijvoorbeeld akkers, weides, bossen en viswateren. Wist je dat de gemiddelde Nederlander 5,8 hectare verbruikt? En dat we 3,6 aardbollen nodig hebben als iedereen zo zou leven als wij doen? Met de Footprint Battle kregen we te zien hoe wij er als Duurzaam Den Haag zelf voor stonden, in verhouding tot elkaar en de gemiddelde Nederlander.   

Actie!

Na een persoonlijk profiel aangemaakt te hebben, werd door iedereen een footprint-scan uitgevoerd. Daarin werden gegevens over energieverbruik, eetgewoonten en reisgedrag verzameld. De scan liet ons zien dat vliegreizen met stip op één onze grootste zonden blijken te zijn en dat niet iedereen zich zo bewust was van de impact van zuivel. Met een persoonlijk actieplan werden we vervolgens uitgedaagd ons gedrag in kleine stapjes aan te passen. 

Op mijn lijstje stond bijvoorbeeld ‘3 (extra) dagen per week kaas vervangen’ en ‘3 soorten afval scheiden’. Met het uitvoeren van de acties konden punten verdiend worden, net als met het winnen van de wekelijkse mini-battles. Die punten waren goed voor een stijging van je positie in de totaal ranking en voor de kans op het winnen van prijzen! 

Footprint-vriendelijke tips

In de online community werden berichten en foto’s gedeeld en konden deelnemers makkelijk met elkaar in gesprek. Er werden een boel ervaringen en tips uitgewisseld, waarvan we er graag een aantal met jullie delen: 

 • Bij de Kiosk en de Starbucks krijg je korting als je je eigen beker laat vullen; 
 • Doe je auto weg, huur af en toe een Snapp-car voor lange afstanden, pak de Greenwheels voor korte ritjes en ga lekker fietsen;
 • Kook vaker plantaardig. Inspiratie: degroenemeisjes.nl of veggiechallenge.nl;
 • Bekijk de groente- en fruit kalender van Milieu Centraal, zo weet je per maand precies welke groente en fruit je wel kunt kopen en welke je beter kunt laten staan. Zie groentefruit.milieucentraal.nl of download als app; 
 • Voetprint Cooking is een handige website en kookboek met footprint-friendly recepten. Zie voetprintcooking.nl; 
 • Doe na 2 minuten het gas uit bij het koken van pasta, rijst en eieren en laat het met deksel op de pan nagaren;
 • Restyle je rijstijl met Het Nieuwe Rijden en bespaar zo’n 10% brandstof en dus CO2-uitstoot. En zorg dat je banden goed op spanning zijn, scheelt nog eens 2 tot 5% brandstof. Check de tips op hetnieuwerijden.nl;
 • Is iets kapot? Laat het maken in bijvoorbeeld een Repair Café;
 • Verminder de helderheid van het scherm van je computer en smartphone, dat is rustiger voor je ogen en bespaart tot 40% energie; 
 • Gebruik oude printjes, enveloppen etc. als kladpapier en gooi oud papier in de papierbak;
 • Op de app Next door kun je spullen met je buren delen, bijvoorbeeld een kruiwagen of een ladder die je maar een keer nodig hebt.

Het resultaat

We feliciteren Woonz met het winnen van de eerste plek! Zij wisten met hun team de meeste punten binnen te slepen. Duurzaam Den Haag en European Climate Foundation behaalden een gezamenlijke tweede plaats, gevolgd door het Nederlands Helsinki Comittee op de derde plek. Met elkaar hebben we onze gemiddelde voetafdruk van 4,38 hectare weten te verkleinen naar 4,02 hectare! 

Ook een battle starten?

De Nutshuis Footprint Battle was een pilot om te kijken hoe het concept tussen organisaties werkt. Wij vonden het een groot succes. Niet alleen omdat de battle ons bewuster heeft gemaakt, ook omdat het leuk is om op deze manier medewerkers van verschillende organisaties beter te leren kennen.

Wil je ook een battle starten of wil je meer informatie over hoe zoiets in zijn werk gaat? Neem dan contact met ons op, stuur een mailtje naar Tom: tom@duurzaamdenhaag.nl.

Meer blog

Een nieuwe bestemming voor een iconisch gebouw

Een nieuwe bestemming voor een iconisch gebouw

In gesprek met duurzame Zeeheld Hermann over het verduurzamen van de iconische parkeergarage in de...

Lees verder
Het vergroenen van de gezamenlijke parkeerplaats, zo doe je dat!

Het vergroenen van de gezamenlijke parkeerplaats, zo doe je dat!

Bewoner Jos geeft tips om samen met je VvE te vergroenen! 

Lees verder