Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 6 mrt. 2019

Moerwijk mag niet verslechteren, ik denk mee voor de toekomst van mijn zoons

De buurt aan het woord – Mehmet Koçak is opgegroeid in de Schilderswijk en in 2011 met zijn vrouw naar Moerwijk-Oost verhuisd. Hij vertelt over hoe hij met zijn technische kennis een bijdrage wil leveren aan de toekomst van zijn buurt.

Deel pagina:

Moerwijk mag niet verslechteren, ik denk mee voor de toekomst van mijn zoons

Samen met zijn vrouw en twee zoons woont Mehmet Koçak al zo’n acht jaar in Moerwijk-Oost. Hij ziet zijn zoons graag opgroeien in een mooie buurt. Met zijn ervaring als projectleider in de bouw heeft hij veel kennis van duurzame ontwikkelingen in de bouw. In het buurtteam van het project Nieuwe Energie en Groen in Moerwijk-Oost deelt hij zijn kennis. ‘Omdat het goed is voor onze toekomst en vooral voor de toekomst van mijn zoons.’ 

Fijn en rustig wonen

Mehmet noemt het wonen in Moerwijk-Oost ‘fijn en rustig’. In 2015 kocht hij zijn gezinswoning aan de Wildenborghstraat. De woning maakt deel uit van een blok van 25 woningen. Het contact met de buren is goed. Mehmet: ‘We hebben een gezamenlijke whatsapp-groep die ik ooit heb opgericht. ’S Winters appen we veel met elkaar, in de zomer zien we elkaar ook veel buiten. We komen dan bij elkaar op het achterpad, een gezamenlijke oprit die onze tuinen met elkaar verbindt. Daar barbecueën we en spelen de kinderen met elkaar. Er loopt hier altijd wel iemand rond, de sociale controle is groot dus er zijn zelden incidenten.

Een goede toekomst in Moerwijk

In de weekenden heeft hij ‘papaweekend’. Dan gaat hij vaak met zijn kinderen naar buiten, naar het Heeswijkplein of het pleintje in hun straat. Hij geniet van zijn buurt en vindt het belangrijk om zelf invloed uit te oefenen voor de toekomst van zijn buurt en zijn gezin. Mehmet: ‘Door mee te doen kan ik zien wat de overwegingen zijn, welke veranderingen er in gang gezet gaan worden en wat dat betekent voor mijn zoons. Zij zijn nu 3 en 5 jaar. Ik wil dat de buurt niet verslechterd en dat zij hier een goede toekomst hebben.’

Technisch advies

Dat er met de omslag naar schone energie veel gaat veranderen voor bewoners in Moerwijk is duidelijk. Er zijn nog veel vragen, over wie het gaat betalen en wat geschikte technische oplossingen zijn. Mehmet heeft ruimte ervaring als projectleider in de bouw, waarbij hij aanstuurt op onderhoud en renovatie in de bouw. Voor de organisatie waar hij voor werkt is duurzaamheid vanzelfsprekend. Met zijn kennis levert hij een waardevolle bijdrage in het buurtteam van het project Nieuwe Energie en Groen in Moerwijk-Oost. 

Mehmet: ‘Ik breng technische adviezen en maak duidelijk wat bijbehorende consequenties zijn voor iedere bouwkundige stap die in Moerwijk wordt genomen. Initiatieven van gemeenten en coöperaties kan ik vertalen naar wat het betekent voor het dagelijks leven van de bewoners. Ook probeer ik advies te geven over de tactische kant, over wanneer we bij wie moeten zijn. Bijvoorbeeld dat we niet bij een woonconsulent maar bij een assetmanager moeten zijn als het gaat over het nemen van beslissingen over bestedingen.’

Teveel regels en te weinig actie

Mehmet gelooft dat de technische mogelijkheden voor Moerwijk-Oost onbeperkt zijn, maar dat de bureaucratische regelgeving in Nederland de energieomslag vertraagd. Mehmet: ‘Nederland loopt gigantisch achter wat betreft het opwekken van duurzame energie. Ik hoor nog niemand praten over zonnecollectoren. In Spanje, Portugal en Marokko gebruiken ze die techniek al jaren. In Duitsland is het al jaren zo dat je als woningeigenaar subsidie krijgt op het isoleren van je woning. Hier gebeurt dat pas achteraf. We willen alles zeker weten en dekken ons in met heel veel regels, waardoor het lang duurt om tot actie over te gaan.’ 

Buurtteam als brug

Een van de doelen van het buurtteam is op te komen voor de belangen van Moerwijkers bij de veranderingen in hun buurt. Mehmet hoopt met het buurtteam en Duurzaam Den Haag een brug te kunnen vormen tussen woningcorporaties en de gemeente, zodat er aan beide kanten goede ingangen zijn en bewoners goed en concreet geïnformeerd kunnen worden over wat er de komende jaren gaat gebeuren. 

Mehmet: ‘In 2030 willen we gasloos zijn, we hebben nog 10 jaar. Er wordt veel om gelachen, want iedereen vraagt zich af hoe we dat gaan doen. Als we alleen maar naar elkaar kijken en geen leiderschap tonen komen we niet zover. Dan ga je afwachten tot iemand de stap neemt en krijg je kuddegedrag. Ik hoop dat we met het buurtteam aan tafel kunnen komen bij de gemeente en de corporaties, zodat wij ook een actieve stakeholder worden bij het nemen van beslissingen. Wij komen op voor de Moerwijkers. De corporatie zorgt uiteindelijk voor het slagen, zij hebben groot bezit.

Zonnepanelen en LED-verlichting 

De energie bij Mehmet thuis komt van zonnepanelen en overal in huis is LED-verlichting. Mehmet: ‘Als je de mogelijkheid hebt, dan is het goed om te investeren in zonnepanelen. Niet alleen zodat je schone energie hebt, ook omdat je je investering in een korte tijd terugverdiend. Het gaat een stuk sneller dan als je geld op een spaarrekening zet!’. 

Over Nieuwe Energie en Groen in de Buurt 

Moerwijk-Oost is een van de drie Haagse buurten uit het project Nieuwe Energie en Groen in de Buurt. Met dat project gaan we de komende tien jaar, samen met bewoners, aan de slag met het verduurzamen en leefbaar maken van de buurt. Op deze pagina lees je meer informatie en vind je meer verslagen van de buurt aan het woord. Woon je in Moerwijk-Oost en wil je meer informatie of aanschuiven bij het buurtteam? Mail of bel dan met Lennart van der Linde: lennart@duurzaamdenhaag.nl, 06 – 21 45 84 75.

Meer blog

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

Tijdens de hele maand mei laten we gezamenlijk het gazon groeien en maaien we minder om vlinders,...

Lees verder
Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

De eerste lekkere dagen van het jaar zijn aangebroken. Dat betekent dat iedereen druk bezig is de...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht