Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 26 aug. 2019

Met elkaar kunnen we met kleine acties bijdragen aan een betere wereld voor iedereen

De buurt aan het woord – Joey ten Cate woont nu 1,5 jaar in de Columbusstraat in Den Haag. Hij vertelt over zijn ervaringen en rol in het buurtteam van het project Nieuwe Energie en Groen in de Buurt.

Deel pagina:

Met elkaar kunnen we met kleine acties bijdragen aan een betere wereld voor iedereen

Van huis uit was Joey nooit bezig met duurzaamheid. Hij was een echte vleeseter, maar wel opgevoed om altijd open te blijven voor andere inzichten en iedereen te respecteren. Door zijn studie Sociale- en Milieu geografie werd hij wakker geschud. ‘Ik zag toen nog beter wat we met ons gedrag aanstichten bij mensen op plekken die in grote mate worden blootgesteld aan klimaatverandering, zoals droogte of wateroverlast. Zij worden gedwongen om hun huis te verlaten terwijl ze weinig bijdragen aan de oorzaken hiervan. Het enige wat zij dus tegen hebben is de plek waar ze geboren zijn.’ Vanuit het geloof dat we allemaal invloed hebben op onze collectieve toekomst, probeert hij bij te dragen. Zo ook in Den Haag: in het buurtteam van het project Nieuwe Energie en Groen voor Koningsplein en omgeving.

Op zoek naar verbinding in de buurt

Nadat hij zijn studie in Utrecht afrondde, verhuisde hij 1,5 jaar geleden samen met zijn vriendin naar de Columbusstraat in Den Haag. Zijn vriendin begon namelijk met werken in Den Haag en nu kon hij eindelijk dicht bij het strand wonen.

Joey: ‘Het is een prettige, rustige buurt. Je voelt je er snel veilig en de gebouwen zijn prachtig. Ik had nooit durven dromen dat ik in zo’n buurt zou komen te wonen. Maar of ik het nu echt een hele leuke buurt vind? Dat niet. Ik mis het gevoel van saamhorigheid. Dat is een van de redenen waarom ik bij Duurzaam Den Haag heb aangeklopt.

Hij zocht op Google naar ‘duurzaam’ en ‘Den Haag’ en ging op zoek naar mensen die met zijn afstudeerthema ‘de circulaire economie’ bezig waren. Na wat gesprekken met Duurzaam Den Haag werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan het buurtteam voor het project Nieuwe Energie en Groen voor Koningsplein e.o.  

Joey: ‘Als je kijkt naar de mensen die zich in deze buurt voor duurzaamheid inzetten zie je dat het overgrote deel blank en over de 30 is. Toen het buurtteam voor de eerste keer bij elkaar kwam was ik best teleurgesteld om te zien dat ik de enige twintiger ben. Het is jammer dat er zo weinig jonge mensen actief mee bezig zijn in onze buurt, terwijl er wordt gezegd dat wij het moeten gaan doen. Hopelijk wordt mijn ongelijk ooit nog bewezen. Maar van alle ervaring in het buurtteam leer ik veel, zowel persoonlijk als professioneel. 

Bij elkaar over de vloer

Duurzaam Den Haag deed in april 2018 een oproep waarbij alle bewoners rondom Koningsplein werden uitgenodigd deel uit te maken van het buurtteam. Er zijn nu twaalf bewoners die maandelijks bij elkaar komen om de plannen te bespreken. In mei 2018 kwamen ze bij elkaar voor een eerste kennismaking. 

Joey: ‘Het is best een gekke situatie, want zonder dat je natuurlijk naar elkaar toe bent gegroeid wordt van je verwacht om samen aan de slag te gaan. Er zit veel kennis in ons team, veel mensen zijn ook voor hun werk bezig met de energietransitie. Dat is heel waardevol, maar maakte het begin ook lastig omdat we allemaal zoveel te zeggen hadden over het onderwerp en pas later praktisch en meer structuur konden aanbrengen. Vanaf het moment dat we bij mensen thuis gingen overleggen in plaats van in het buurthuis werd het anders. Toen kwamen we dichter bij elkaar. Iedereen heeft het meer naar zijn zin en je krijgt dan veel meer het gevoel van vrijblijvendheid; dat je wil hebben.’ 

Een flexibel buurtplan

Binnenkort wordt er een teamdag georganiseerd met als doel nog beter te bepalen wat de rol van het buurtteam is en van alle leden daarbinnen. Joey zijn rol was al snel duidelijk: het schrijven van het buurtplan. Samen met Reinder en Walter werkt hij aan een plan wat gedragen kan worden door iedereen en het team verder helpt.

Joey: ‘Het plan is bijna klaar. Het is een omschrijving van het algehele doel en van de rol van het buurtteam. Wij zijn er om de buurt te verbinden en om aansluiting te zoeken met alles wat op systeemniveau gebeurt. Het is een heel flexibel plan, het kan aangepast worden op wensen uit de buurt en op externen zoals bijvoorbeeld de gemeente of een energieleverancier. En ook als er sneller stappen gezet moeten worden kunnen we daar met het plan naar handelen.’ 

Geveltuintjes en regentonnen

Iedereen in het team is op zijn eigen manier bezig acties uit te zetten, gericht op verbinding in- en adviseren van de buurt. Een van de teamleden, Piet Driest, opende onlangs samen met initiatief Wij Weimar een buurtwinkel voor groene organisaties. Daar komt binnenkort ook een Eerste Hulp Bij Duurzaamheid spreekuur, waar bewoners met vragen over het buurtproject terecht kunnen. In de zomer staat er een groene buurtactie op de planning, met geveltuintjes en regentonnen.   

Joey: ‘In de wijk willen we vanuit de vergoeding voor het buurtteam regentonnen gaan uitdelen. We zijn nu aan het inventariseren welke tonnen we moeten gaan aanschaffen en we kijken of we het kunnen combineren met Operatie Steenbreek. Dat willen we aan elkaar koppelen, zodat je een geveltuintje kunt maken én voor een paar euro een regenton krijgt. Op die manier hopen we mensen na te laten denken over klimaatverandering en de problemen daarvan, zoals extreme neerslag en periodes van langdurige droogte zoals afgelopen zomer.‘

Zingeving

Ook in zijn werkzame leven gaat zijn aandacht uit naar duurzame energie-oplossingen. Als beleidsmedewerker in het energietransitieteam van Provincie Zuid-Holland onderzoekt hij hoe waterstof als energiedrager het duurzame energiesysteem van de toekomst kan ondersteunen. Het thema duurzaamheid is volgens Joey bij uitstek een thema om tijd in te steken, ook wanneer je er weinig ervaring mee hebt en je tijd er vrijwillig insteekt. Hij doet een oproep aan alle jongeren: 

Joey: ‘Ik wil jongeren vragen om mee te helpen en samen te gaan werken aan een schonere en eerlijkere toekomst. Tegenwoordig leven we steeds meer in onze eigen bubbel, maar vragen jongeren ook steeds meer om hulp. De druk van buiten dwingt ons om steeds meer te zoeken naar antwoorden op de vragen; wie ben ik, wat doe ik hier en waar word ik gelukkig van? Mijn idee is dat het uiteindelijk niet om onszelf gaat, maar wat we voor anderen doen. Ik heb nooit veel gehad, materieel tenminste, maar door de mensen om me heen ben ik gelukkig. Door bij te dragen en mee te helpen aan de transitie naar een duurzame en sociaal inclusieve samenleving ga je mensen ontmoeten en met ze samen werken, want het is een toekomst die we alleen samen kunnen bereiken.

Over Nieuwe Energie en Groen in de Buurt

Koningsplein/Regentesseplein en omgeving is een van de drie Haagse buurten uit het project Nieuwe Energie en Groen in de Buurt. Met dat project gaan we de komende tien jaar, samen met bewoners, aan de slag met het nog mooier en duurzamer maken van de buurt. Op deze pagina lees je meer informatie en vind je meer verslagen van de buurt aan het woord. Woon je in de buurt van  en wil je meer informatie of aanschuiven bij het buurtteamoverleg? Mail of bel dan met Edwin Cornelissen: edwin@duurzaamdenhaag.nl, 06 -16 49 95 48.

Meer blog

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

Tijdens de hele maand mei laten we gezamenlijk het gazon groeien en maaien we minder om vlinders,...

Lees verder
Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

De eerste lekkere dagen van het jaar zijn aangebroken. Dat betekent dat iedereen druk bezig is de...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht