Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

'Men is bang voor alles wat nieuw is. We moeten goed geïnformeerd worden en zien hoe het werkt.'

De buurt aan het woord – Tahira Abdoella woont ruim 40 jaar in Molenwijk. Ze vertelt hoe het is om in haar buurt te wonen en mee te doen met het project Nieuwe Energie en Groen in de Buurt.

Deel pagina:

'Men is bang voor alles wat nieuw is. We moeten goed geïnformeerd worden en zien hoe het werkt.'

Op 15-jarige leeftijd verhuisde ze samen met haar moeder en broer vanuit Suriname naar de Stortstraat in Molenwijk. Haar vader, zus en vier andere broers gingen hen voor en verhuisden al voor de onafhankelijkheid van Suriname in tweetallen naar Nederland. Molenwijkers kennen haar als ‘Tahira Hardlopen’, een energieke dame die de buitenlucht graag opsnuift en in verbinding staat met de buurt. Wij zijn blij dat ze ook in het buurtteam zit van het project Nieuwe Energie en Groen in Molenwijk, waarmee we de buurt nog mooier en duurzamer gaan maken. 

Thuis in Molenwijk

Als we Tahira vragen over hoe het is om in Molenwijk te wonen straalt ze. Tahira: ‘Ik voel me hier thuis! Ik woon aan de Noordpolderkade met een prachtig uitzicht over de sloot en op Rijswijk. Ik noem het hier ook wel ‘klein Wassenaar’. Ik heb een tuin, waarin ik mij kan terugtrekken. Mijn thuis is mijn favoriete plek en de Trekweg waar ik hardlooptrainingen geef. Het is ontiegelijk lekker en mooi om daar te lopen.’

Ruim 40 culturen en talrijke activiteiten

De buurt kent een grote culturele rijkdom, er leven wel 47 culturen naast elkaar. Het barst er van de kleine organisaties die uiteenlopende activiteiten organiseren. Een aantal dingen hebben ze met elkaar gemeen: de gezelligheid, het is er leerzaam en er is altijd wel wat te eten.

Tahira: ‘Wij houden van kokkerellen lekker eten! Als je hier naar een bijeenkomst komt hoef je bijna nooit te koken. Het is leuk dat er zoveel georganiseerd wordt, maar ik merk ook dat veel mensen informatie missen. In december was er een eindejaarsafsluiting van Bewonersorganisatie Laak-Noord in Trefpunt Laakhage, maar veel mensen wisten dat niet. Het zou mooi zijn als alle activiteiten gebundeld worden. Bijvoorbeeld via een gezamenlijke kalender op een website of in het wijkblad.’

De buurt motiveren

Zelf is ze altijd al snel op de hoogte van wat er speelt. Ze is aangesloten bij diverse organisaties en gaat naar zoveel mogelijk bijeenkomsten om op de hoogte te blijven van haar wijk. Zo is ze ook betrokken bij de klankbordgroep voor de Vereniging van Eigenaren om slapende VvE's zoveel mogelijk te activeren. Zo motiveert ze bewoners om subsidies aan te vragen en werk te maken van achterstallig onderhoud. Sinds deze zomer doet ze ook mee met het buurtproject Nieuwe Energie en Groen in de Buurt waarbij ze aanschuift bij het maandelijkse ‘Spekkoekoverleg’.

Tahira: ‘Tijdens dat overleg brainstormen we over hoe we over tien jaar van het gas af kunnen zijn en hoe we iedereen mee kunnen krijgen. En we hebben het over hoe je met alledaagse dingen energie kunt besparen. Laatst hadden we het over hoe je mensen kunt triggeren om met inductie te koken. Wij Surinamers gebruiken graag een wokpan: een 'karahja'. Het zou wel een probleem zijn als we de karahja-pan niet meer kunnen gebruiken als we op inductie gaan koken. Er schijnen verschillende oplossingen te zijn, die moeten we zelf kunnen ervaren. Binnenkort houden we een kookworkshop op inductie, dan zullen we het beleven.’


Tahira vertelt over het buurtteam tijdens de grote buurtbijeenkomst van november in Trefpunt Laakhage

Terugblik grote buurtbijeenkomst november 

Eind 2018 werd er in elk van de drie buurten een bijeenkomst georganiseerd waar 100 bewoners hun ideeën voor de buurt konden delen. Tahira nam haar hardloopgroepje mee.

Tahira: ‘Zulke bijeenkomsten werken goed, er kwamen echt veel mensen op af. Het is goed dat bewoners met elkaar in gesprek gaan. In het buurtteam hebben we afgelopen weken alle ingevulde papieren flappen nagekeken en gebundeld. Dat geeft een goed beeld van wat er leeft in de wijk. De meest concrete ideeën willen we als eerste gaan uitwerken en uitvoeren. Het idee om kookworkshops op inductie te organiseren is daar een voorbeeld van. De plannen die direct met het vergroenen en aardgasvrij maken van de wijk te maken hebben, krijgen een plek in het buurtplan.’  

Bang voor verandering

Er is van alles mogelijk op weg naar een duurzamere buurt en waar te beginnen verschilt per persoon. Toen Tahira haar woning in trok, isoleerde ze haar vloer vanuit de kruipruimte, zodat haar huis nog comfortabeler aanvoelt. Binnenkort wil ze enkel glas vervangen door dubbel glas, maar verder staan er geen aanpassingen in haar huis op de planning.

Tahira: ‘We willen eerst goed geïnformeerd worden en weten wat de mogelijkheden zijn. Je merkt dat veel mensen uit de wijk bang zijn voor alles wat nieuw is. Het is daarom belangrijk om steeds één onderwerp eruit te pakken, want als je alles in één keer doet is de interesse weg. Dus de ene keer ga je laten zien hoe je kunt koken met inductie, de andere keer leer je meer over zonnepanelen of over hoe je je dak isoleert. Ik denk dat we de bewoners op die manier moeten gaan benaderen.’ 

De Trekweg, één van Tahira’s favoriete plekken in Molenwijk waar ze haar hardloopgroepje iedere woensdagavond mee naartoe neemt.

Loop een rondje mee

Mensen in beweging brengen, daar houdt ze van. Dat doet ze figuurlijk, door haar bijdrage in het buurtteam, bij de klankbordgroep van de VvE en diverse bijeenkomsten in de wijk. Maar ook letterlijk neemt ze de buurt mee op pad. Iedere woensdagavond geeft ze  om 19.00 uur looptraining door de buurt.

Tahira: ‘Kom naar buiten, geniet van de buitenlucht en snuif de energie op! Doe mee met de looptraining en bepaal zelf of je wilt wandelen of rennen.  Je mag ook meelopen en gezellig komen kletsen, daar krijg je ook energie van.‘

Wil je je aanmelden of heb je vragen? Stuur Tahira dan een mailtje via renjerotmetons@gmail.com of een berichtje via haar facebookpagina 'Tahira Hardlopen'.

Over Nieuwe Energie en Groen in de Buurt

Molenwijk is een van de drie Haagse buurten uit het project Nieuwe Energie en Groen in de Buurt. Met dat project gaan we de komende tien jaar, samen met bewoners, aan de slag met het nog mooier en duurzamer maken van de buurt. Op deze pagina lees je meer informatie en vind je meer verslagen van de buurt aan het woord. Woon je in Molenwijk en wil je meer informatie of aanschuiven bij het buurtteamoverleg? Mail of bel dan met Tom Golder: tom@duurzaamdenhaag.nl, 06 -10 65 30 77.

Meer blog

Het regeerakkoord 2021: veel aandacht voor duurzaamheid, maar gevoel van urgentie mist

Het regeerakkoord 2021: veel aandacht voor duurzaamheid, maar gevoel van urgentie mist

Het nieuwe kabinet is beëdigd en het regeerakkoord 2021 is gepresenteerd. Met hierin de doelen van...

Lees verder
We stellen je voor aan buurtteam Laak Centraal!

We stellen je voor aan buurtteam Laak Centraal!

Het nieuwe buurtteam heeft mooie plannen voor de buurt

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 17.30 uur.

Stuur een bericht