Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 7 dec. 2015

'Klimaatverandering is niet ver van ons bed, maar hier en nu!'

Geschreven door directeur DDH Heleen Weening

Deel pagina:

'Klimaatverandering is niet ver van ons bed, maar hier en nu!'

De klimaattop in Parijs. Ver weg en zo dichtbij. Vrijdag 27 november 2015 mocht ik in De Groene Toptrein meereizen van Den Haag HS tot Den Bosch. De Groene Toptrein bood voorafgaand aan de start van de top in Parijs een podium aan organisaties, bedrijven, startups en scholen die goede oplossingen hebben om klimaatverandering tegen te gaan.

Op station Den Haag HS werd de trein verwelkomd door wethouder Duurzaamheid Joris Wijsmuller, kinderen van de Koningin Beatrixschool en Juriënne Hollaar van Quartier Laak. Een perron vol Haagse Krach!

Ook in de trein zinderde het van lokale kracht. Mooi hoe iedereen het belang van lokale initiatieven van onder uit de samenleving onderstreepte. Marjolein Demmers, van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, riep de rijksoverheid op om te zorgen voor ruimte voor lokale en regionale initiatieven om energietransitie mogelijk te maken. Jan Paul van Soest, van De Gemeynt, een coöperatie van adviseurs en denkers die gaan voor ´dorpse´ oplossingen voor mondiale problemen, stelde dat Parijs de beweging verzilvert die gaande is.

Die beweging, die enthousiasmerende energie boordevol initiatief was zeer voelbaar in de trein. Terwijl Jan Paul van De Gemeynt Ghandi citeerde – 'If the people lead, the leaders will follow' – lieten de kinderen van de Prinses Beatrixschool in de coupé van zich horen: “Actie, actie, actie!”

In de trein presenteerde ik de samenwerking van lokale klimaatfondsen. Namens het Klimaatfonds Haaglanden ondertekende ik met mijn collega´s van het Zeeuwse en Utrechtse klimaatfonds een overeenkomst met afspraken om samen voor nog meer lokale impact te zorgen. Want daar gaat het ons om: projecten aanwakkeren die zichtbaar zijn in de buurt. Denk aan zonnepanelen op de school om de hoek, zonnedaken op stadsboerderijen of energiezuinige ledverlichting in je favoriete museum. Dat is nodig; klimaatverandering is niet ver van ons bed, maar hier en nu!

blog-klimaattrein.jpg#asset:458:contentI

En dat geldt niet alleen voor ons. Inwoners van eilanden in de Stille Oceaan hebben al natte voeten, hier en nu!

In Parijs onderhandelen 195 landen over een nieuw klimaatverdrag met CO2-emissiedoelen voor 2030. De onderhandelingen vinden plaats achter de schermen. Er is een tussenstand gepresenteerd met ruim 900 openstaande beslispunten van reductiedoelstellingen tot financiën. Onze welingevoerde DDH-collega Lennart van der Linde reist vrijdagochtend naar Parijs en zal volgende week maandag verslag uitbrengen.

Lees meer over het Klimaatfonds.

Geschreven door:
Heleen Weening Portret Website 2
Heleen Weening
 -

“Bij mij kun je terecht voor: strategie, explorerende co-creaties en directiezaken van DDH en het Klimaatfonds.”

Neem contact op met:
T 06 30 29 41 13 | heleen@duurzaamdenhaag.nl |
Bekijk profiel

Meer blog

Joris Wijsmuller nieuwe directeur-bestuurder Duurzaam Den Haag en Klimaatfonds

Joris Wijsmuller nieuwe directeur-bestuurder Duurzaam Den Haag en Klimaatfonds

Vertrekkend directeur Heleen Weening is heel blij met haar nieuwe opvolger

Lees verder
'Help mensen met hun problemen, dan komt duurzaamheid vanzelf'

'Help mensen met hun problemen, dan komt duurzaamheid vanzelf'

Voorlopers verduurzamen toch wel, die hoef je niet te helpen. De grote massa, daar gaat het om. Dat...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht