Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 26 nov. 2015

Klimaatneutrale surfschool Surfles

Geschreven door Hans van den Broek

Deel pagina:

Klimaatneutrale surfschool Surfles

Surfen is natuur, en spelen met de elementen. Wij hoorden over een klimaatneutrale surfschool in Scheveningen. Duurzaam Den Haag wil daar uiteraard meer over weten en ging bij ze langs….

Mijn naam is Hans van den Broek. Vlakbij het havenhoofd heb ik de surfschool Surfles.nl. Een Surfschool op het strand van Scheveningen wekt haar eigen elektriciteit op zonder gebruik te maken van ‘walstroom’. Het water wordt verwarmd door zonneboilers en in 2014 krijgen ze een volledig groen dak. Surfles.nl won vorig jaar ook de Green Surfer Award. De Surfrider Foundation Holland reikte deze award in 2013 voor het eerst uit aan de surfer die net iets meer doet. Aan Surfles.nl dus.

De heerlijke omgeving van het strand lijkt vanzelfsprekend, maar is dat niet. Om latere generaties ook te laten genieten van het strand, de golven en onze wereld gaat Surfles.nl heel ver in haar duurzaamheidsprincipe. Dit is hoe we zelf in het leven staan, maar ook hoe we graag ondernemen, met en met dank aan de elementen.

Zon

Zonder zon is er geen wind en zonder wind zijn er geen golven. We zijn de zon dus nogal dankbaar! Al onze stroom wordt opgewekt door zonne-energie. We zijn niet eens aangesloten op het elektriciteitsnet! We gebruiken alleen wat we echt nodig hebben (licht, water, koffie), en verder niets.

Water

Ons douchewater wordt verwarmd door de zon in een zonneboiler. Dat kost dus geen schaarse fossiele brandstoffen zoals gas of terajoules aan verbruikende elektraboilers. Simpeler kan gewoon niet! We stimuleren mensen kort te douchen na het surfen, want schoon drinkwater is helaas niet oneindig.

Partners Itho Daalderop en Energy Guards hebben erg geholpen dit allemaal mogelijk te maken.

Recycle

Onze surfschool bestaat uit gebouwen die al een vorig leven hebben gehad in een andere vorm en functie. Ze zijn bekleed met hout, wat geconserveerd wordt met lijnzaadolie in plaats van lak.

Samen

We doen alleen waar we echt goed in zijn, en laten anderen graag doen waar zij echt goed in zijn. In plaats van alles maar zelf te willen doen, werken we graag samen met andere lokale ondernemers. Eten en drinken haal je bij de buren, voor andere sportactiviteiten huren we graag iemand voor je in en als je surfspullen wilt kopen, sturen we je graag naar een van de surfshops om de hoek. Zo blijven we met iedereen vrienden!

Pick-up-Three

Onze instructeurs omarmen het simpele ‘Pick-up-Three’ principe. Wat betekent dat we bij elke wandeling over het strand terug naar de surfschool het zwerfafval oppakken en weggooien in de prullenbak. Een kleine moeite, een groot verschil voor de volgende bezoeker.

Meer weten of een les volgen? Ga naar http://www.surfles.nl/ en ze hebben ook een Facebookpagina.

Meer blog

Joris Wijsmuller nieuwe directeur-bestuurder Duurzaam Den Haag en Klimaatfonds

Joris Wijsmuller nieuwe directeur-bestuurder Duurzaam Den Haag en Klimaatfonds

Vertrekkend directeur Heleen Weening is heel blij met haar nieuwe opvolger

Lees verder
'Help mensen met hun problemen, dan komt duurzaamheid vanzelf'

'Help mensen met hun problemen, dan komt duurzaamheid vanzelf'

Voorlopers verduurzamen toch wel, die hoef je niet te helpen. De grote massa, daar gaat het om. Dat...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht