Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 14 dec. 2015

Is Parijs het kantelpunt?!

Geschreven door Lennart van der Linde

Deel pagina:

Is Parijs het kantelpunt?!

Duurzaam Den Haag medewerker Lennart van der Linde was tijdens het laatste weekend van de klimaattop in Parijs om samen met duizenden anderen mensen mee te doen met de Red Line actie.

'Net terug van een bijzonder weekendje Parijs is het tijd voor een eerste reflectie. Een “historisch akkoord” volgens velen, “a fraud” volgens sommigen. Wie er gelijk heeft, zal de komende jaren moeten blijken, is mijn inschatting.

Ambitie

De ambitie om ruim onder de 2 graden te willen blijven en zelfs te streven naar maximaal 1,5 graad mondiale opwarming is prachtig! Maar het doel om ergens in de tweede helft van deze eeuw klimaatneutraal (netto geen uitstoot van broekasgassen) te zijn, is nog te vaag. Zijn we dan al in het jaar 2051 klimaatneutraal of pas in 2099? Dat is nogal een verschil.

En de beloftes die alle landen tot dusver hebben gedaan kunnen - als ze worden uitgevoerd - de opwarming van de aarde hopelijk tot onder de drie graden beperken, maar zeer waarschijnlijk niet tot onder de twee graden... laat staan 1,5 graad.

Oplichting of historisch?

Beprijzing van CO2-uitstoot en de opbrengst daarvan gelijkelijk over alle burgers verdelen, is volgens prominent klimaatwetenschapper Jim Hansen de meest effectieve manier om de uitstoot snel terug te dringen. Snelle uitfasering van kolencentrales is eveneens cruciaal. Pas als deze maatregelen genomen worden - lokaal/nationaal en wereldwijd - zal het Parijs akkoord geen “oplichting”, maar werkelijk historisch zijn.

Klimaatneutrale levensstijl

Voor iedereen die de ambities van Parijs serieus neemt, ligt er een schone taak om de noodzakelijke maatregelen ingevoerd te krijgen. Daarvoor is veel lokale, nationale en internationale samenwerking nodig. Gevestigde belangen geven zich niet zomaar gewonnen. De druk op de politiek dient verder opgevoerd te worden. En daarnaast kunnen we allemaal op kleine schaal onze bijdrage leveren door individueel en gezamenlijk zo snel mogelijk de transitie naar een klimaatneutrale levensstijl te maken.

Als beide lukken, de politieke en persoonlijke transitie, kunnen we over enkele decennia terugkijken en zien dat “Parijs 2015” inderdaad het kantelpunt was. Onze opdracht is duidelijk: aan de slag!'

Bekijk de foto's die Lennart maakte in Parijs en check de officiële video van de Red Line actie.

Geschreven door:
Lennart van der Linde
Lennart van der Linde
 -

“Bij mij kun je terecht voor: informatie over klimaat, energie en duurzame stedelijke ontwikkeling, bewonersinitiatieven en het Klimaatfonds. Ook ben ik de contactpersoon voor de Lokale Actiegroep Scheveningen.”

Neem contact op met:
T 06 21 45 84 75 | lennart@duurzaamdenhaag.nl |
Bekijk profiel

Meer blog

Joris Wijsmuller nieuwe directeur-bestuurder Duurzaam Den Haag en Klimaatfonds

Joris Wijsmuller nieuwe directeur-bestuurder Duurzaam Den Haag en Klimaatfonds

Vertrekkend directeur Heleen Weening is heel blij met haar nieuwe opvolger

Lees verder
'Help mensen met hun problemen, dan komt duurzaamheid vanzelf'

'Help mensen met hun problemen, dan komt duurzaamheid vanzelf'

Voorlopers verduurzamen toch wel, die hoef je niet te helpen. De grote massa, daar gaat het om. Dat...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht