Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 3 sep. 2019

In 10 stappen naar een duurzaam VvE-bezit

Ervaringsdeskundige Rene L' Herminez komt met praktisch tips!

Deel pagina:

In 10 stappen naar een duurzaam VvE-bezit

Geschreven door René L' Herminez, lid van buurtteam Kopgroep 2030

Beste buurtgenoten,

Na dertig jaar ontwikkelingswerk ben ik in 2013 neergestreken in een appartement in het prachtige 125 jaar oude schoolgebouw in de van Merlenstraat in Konings- en Regentesseplein en omgeving buurt. Het is er fijn wonen. De levendige en diverse buurt bruist van de activiteiten die mij veel energie en levensgeluk geven.

In 2016 heb ik samen met de 7 VvE leden van onze vereniging een eerste discussie gehad over de mogelijkheden van verduurzamen van ons gemeenschappelijke schoolpand. Tegelijkertijd hoorde ik tijdens een voorlichtingsavond van de VvE Balie van de gemeente dat er diverse mogelijkheden voor subsidies en een goedkope lening voor kleine VvE’s zijn.

Onze VvE was veel geld kwijt aan het onderhoud van de 85 deuren, kozijnen en ramen. Een snelle berekening maakte het voor mij
duidelijk dat een goedkope lening van de gemeente het mogelijk moest maken om 85 nieuwe hoog-isolerende kozijnen en deuren met HR++ glas te kunnen kopen. Twee vliegen in één klap; minder onderhoud en maximale isolatie. De verwachte besparing op het jaarlijkse onderhoud maakt het mogelijk deze lening terug te betalen zonder dat er een verhoging van de maandelijkse servicekosten nodig is.
Dit was de start van ons verduurzamingsproject met het uiteindelijke streven om binnen 5 jaar ons 125 jaar oude pand kostenneutraal van het gas af te krijgen.

Ni
Nieuwe ramen voor de oude school op de Van Merlenstraat.

Mijn ervaringen die ik heb opgedaan als trekker van dit succesvolle project heb ik opgeschreven. Dit verhaal vormt de basis van deze korte handleiding. Ik hoop dat dit de leden van de vele kleine VvE’s in Den Haag kan helpen bij het goed doorlopen van een toch niet altijd gemakkelijke proces van verduurzamen.

Het succes van ons project is niet het resultaat van gedetailleerde kennis over verduurzamen etc., maar veel meer van goed projectmanagement, de kunst en de wil om mensen te binden en elkaarte stimuleren en van standvastigheid.

Ik wens iedereen veel succes met het maken van de onvermijdelijke en noodzakelijke stap naar een duurzamere toekomst. De huidige
financieringsmogelijkheden en beschikbare advisering maken het juist nu relatief gemakkelijk om dit proces vandaag nog te starten.

Download hier de handleiding 'In 10 stappen naar een duurzaam VvE-bezit' die René L'Herminez schreef naar aanleiding van zijn ervaringen.

Meer blog

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

Tijdens de hele maand mei laten we gezamenlijk het gazon groeien en maaien we minder om vlinders,...

Lees verder
Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

De eerste lekkere dagen van het jaar zijn aangebroken. Dat betekent dat iedereen druk bezig is de...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht