Groen

Jouw on­der­houds­vrien­de­lij­ke tuin

Een groene tuin zonder veel gedoe, het kan!

Een tuin vol tegels wordt vaak nog gezien als de meest praktische en goedkope optie, maar een groene tuin kan dat ook zijn. Want je moet niet vergeten dat ook tegels onderhoud nodig hebben zoals groenaanslag en onkruid verwijderen. Een klein beetje tuinieren is leuker dan die tegels onderhouden!

Waarom een groene tuin?

Een groene tuin betekent minder stenen en in plaats daarvan meer planten en bloemen. Er zijn veel voordelen te benoemen van een groene tuin ten opzichte van een betegelde tuin, we noemen er een aantal:

Gezond: Onderzoekers hebben bewezen dat groene planten je stress vermindert.

Afwatering regenbuien: Je hebt minder wateroverlast, want in groene tuinen kan het water weglopen. Door de toename van hevige regenbuien is het belangrijk dat water kan weglopen. Dus hoe meer groene tuinen, hoe beter!

Temperatuur: Tijdens hete zomerdagen helpen planten de tuin af te koelen. Terwijl stenen juist de hitte vasthouden, dat zorgt er mede voor dat er in steden het hitte-eiland effect optreed.

Schuilplekken dieren: De natuur vindt jouw groene tuin ook fijn. Nuttige insecten en dieren hebben ook een plekje nodig om te verblijven of voedsel te vinden. Dit zijn geen dieren waar jij overlast van ondervindt.

Kan ik het?

Iedereen kan zijn tuin vergroenen in een paar simpele stappen. De eerste stap is het verwijderen van de tegels. Je kan ze gebruiken voor een opstaand randje of afvoeren. Indien nodig kan je nu een laag zand weg scheppen en vervangen door tuinaarde voor de planten. Voordat je de planten er in zet is het verstandig even de aanwijzingen van elke plant te lezen en op te volgen. Als alle planten er in staan ben je klaar.

Natuurlijk heeft de tuin wel af en toe een beetje onderhoud nodig. Bijvoorbeeld als het warm en droog is, is het nodig om water te geven. Daarnaast moet je in het voorjaar uitgebloeide stengels en grassen terugknippen.

Waar moet ik op letten?

1. Praktisch
Allereerst is het belangrijk om aan wat praktische zaken te denken: moet de tuin kindvriendelijk zijn, waar moet er nog een pad liggen et cetera.

2. Grondsoort
Weet welke grondsoort de basis is in jouw tuin: zand, veen of klei

3. Zon of schaduw
Wat is de verhouding zon/schaduw

Als je dit weet kan je ook inschatten welke planten het goed gaan doen. Kies hierbij voor vaste planten en niet voor eenjarigen, de naam zegt het al: die zijn snel vergaan. Nog een tip is om bodembedekkers te planten, hierdoor heb je (bijna) geen last meer van onkruid.

Meer weten?

We hebben een nieuwe brochure Meer Groen Minder Gedoe, waar alles nog uitgebreider staat uitgelegd. Zodat je zonder moeite die mooie groene tuin kan aanleggen, succes!

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht