Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 15 mei 2019

'Het geeft mij energie als ik iets voor de maatschappij kan betekenen'

De buurt aan het woord – Aytekin Kurnaz is al 30 jaar een betrokken inwoner van Molenwijk. Hij doet veel vrijwilligerswerk in zijn vrije tijd, zo is hij onder andere lid van het buurtteam Molenwijk/Puntpark dat zich bezighoudt met de energietransitie in de wijk.

Deel pagina:

'Het geeft mij energie als ik iets voor de maatschappij kan betekenen'

Duurzaamheid is iets waar Aytekin al sinds zijn kinderjaren mee bezig is. Al vroeg was hij ervan bewust dat alles wat we doen een impact heeft op onze aarde. Hij beseft zich maar al te goed dat de grondstoffen van de natuur niet eindeloos zijn en daarom moeten we als mens zuinig zijn. De motivatie om bewust en duurzaam te leven zit diep bij Aytekin en sinds duurzaamheid steeds meer in het nieuws is, wil hij anderen ook informeren en motiveren om bewuster met het milieu om te gaan. 

Buurtteam

Sinds oktober 2018 is Aytekin betrokken bij het buurtteam in Molenwijk. Dit buurtteam, ondersteunt door Duurzaam Den Haag en vele partners, schrijft een plan voor een aardgasvrije en groene buurt dat voldoet aan de eisen en wensen van de mensen in Molenwijk/Puntpark.  Aytekin: “Tijdens een bijeenkomst van Duurzaam Den Haag in Molenwijk heb ik mijn ideeën voor een duurzame buurt actief gedeeld. Sindsdien zit ik in het buurtteam. Maandelijks komen we bij elkaar om onze ideeën over een mooie, schone en duurzame wijk te bespreken. Daarnaast heb ik ook contact met de woningbouwverenigingen in de buurt, daarvoor ben ik het aanspreekpunt van de wijk. Ik praat met hen over welke verbeterpunten er zijn ten aanzien van duurzame energie.” 

Naast het schrijven een plan voor een aardgasvrije en groene buurt, organiseert het buurtteam ook activiteiten om medebewoners kennis te laten maken met duurzaamheid en de energietransitie.  “Binnenkort willen we een bijeenkomst organiseren met een etentje en dan gaan we koken op inductie, dus koken zonder gas. Bewoners kunnen hier hun creativiteit laten zien met koken, lekker mee eten en tegelijkertijd kunnen we ze informeren over wat er gaat veranderen in de buurt doordat we van het gas af moeten. Ons doel is dus duurzaam doen, maar we willen ook dat verschillende groeperingen en buurtbewoners bij elkaar komen. Je vangt dan twee vliegen in één klap.” 

Bewustzijn creëren 

Meehelpen bij het verduurzamen van de buurt is erg belangrijk voor Aytekin: “Ik zie het als een maatschappelijke verantwoordelijkheid die ik heb: want deze wereld is van ons allemaal, en we moeten allemaal een bijdrage leveren. Ik doe 100% mijn best met de middelen die ik heb.”

“Als ik op televisie zie dat door opwarming van de aarde de poolkappen smelten en ijsberen sneller dood gaan, dan maakt dat mij bewust. En als je bewust over dat soort dingen nadenkt, dan ga je ook zuiniger zijn. Dus dan maar de verwarming een graadje lager zetten thuis, zo help ik mee aan een beter milieu. ” Aytekin vindt dat we daar allemaal actief mee bezig moeten zijn. “Die kleine dingen daar kan iedereen aan bijdragen. Als iedereen elke dag kleine beetjes bespaard, is dat in het geheel heel veel. 'Een beter milieu begint bij jezelf', dat is een slogan die al jaren gezegd wordt, alleen niet iedereen is zich hier bewust van en dat is jammer.” 

Om meer bewustzijn te creëren onder mensen is het nuttig om meer inzicht te krijgen in het verbruik van huishoudelijke apparaten,  vertelt Aytekin. Want hoewel een vaatwasser en airco heel handig zijn en het leven makkelijker maken hangt er wel een prijskaartje aan: ze verbruiken veel energie. Om duurzamer te leven heeft hij nog meer tips: standaard dubbelzijdig printen, lampen vervangen door LED-lampen, minder lang douchen. Misschien voor veel mensen al bekend, maar voor genoeg anderen nog niet en daarom blijft hij het graag herhalen. 

We kunnen het niet alleen

Aytekin heeft het volste vertrouwen in dat het buurtteam mooie plannen gaat maken. En tegelijkertijd blijven ze activiteiten in de wijk organiseren om bewoners te betrekken bij alle veranderingen, want dat helpt. 

Maar het zou nog beter zijn als er op scholen ook meer aandacht wordt besteed aan duurzaamheid, vindt Aytekin. Zodat kinderen van jongs af aan al leren zuinig te zijn op wat ze hebben en leren dat alles een impact heeft op het milieu. Daarnaast zou het helpen als het openbaar vervoer goedkoper wordt, zodat men vaker de auto laat staan. De overheid zou daarom een actievere rol moeten aannemen ten aanzien van verduurzaming. 

Over de vraag wat Aytekin zou willen meegeven aan bewoners zodat zij actiever bezig gaan met duurzaamheid, hoeft hij niet lang na te denken. “Mensen moeten bewuster nadenken over de toekomst en welke aarde wij achter willen laten aan onze kleinkinderen. We zijn druk en hebben het niet allemaal even makkelijk, maar alsnog hebben we in Nederland een welvarend leven. Denk erom dat onze (klein)kinderen dat later misschien niet meer hebben, misschien komen er wel oorlogen door bijvoorbeeld watertekort. Daar moeten we nu al bewuster mee bezig zijn. Zoals we nu ook geld sparen voor ons pensioen, moeten we nu ook alvast beginnen met duurzaam leven en besparen voor de toekomst.”


Meer blog

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

Tijdens de hele maand mei laten we gezamenlijk het gazon groeien en maaien we minder om vlinders,...

Lees verder
Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

De eerste lekkere dagen van het jaar zijn aangebroken. Dat betekent dat iedereen druk bezig is de...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht