Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 7 jan. 2021

Een nieuwe bestemming voor een iconisch gebouw

In gesprek met duurzame Zeeheld Hermann over hun parkeergarage

Deel pagina:

Een nieuwe bestemming voor een iconisch gebouw

De iconische parkeergarage ‘de Zeeheld’ in het Zeeheldenkwartier omtoveren tot iets moois: een groen voorbeeld voor de hele wijk. Deze droom gaat realiteit worden. Het idee was namelijk een van de winnende ideeën van de Energie uit de Wijk Challenge van de gemeente Den Haag. Dit betekent financiering krijgen om hun idee in één jaar uit te voeren. We praten met Duurzame Zeeheld (en bewoner van de buurt) Hermann Buss over het idee.

Groene parkeergarage moet verbinden

Het Zeeheldenkwartier is een drukke wijk met veel verschillende soorten bewoners. Er wonen studenten, woningeigenaren, expats en huurders. En dat zorgt ervoor dat cohesie in de wijk lastig is. Maar volgens Hermann is deze cohesie erg belangrijk. Daar moet het idee met de parkeergarage verandering in gaan brengen. De parkeergarage ‘de Zeeheld’ is een iconische en oude parkeergarage in de wijk die eigenlijk op de lijst stond om gesloopt te worden. Er zouden dan nieuwe woningen voor in de plaats komen. Daar is verandering in gekomen. Ongeveer een jaar geleden waren bewoner Wim en Hermann al bezig met de parkeergarage. In overleg met de Stadsdeelkantoor van de gemeente werden de eerste plannen gemaakt en konden eind 2019de gesprekken beginnen.

Hermann: ‘Daardoor kregen we vorig jaar 3 onderdelen van de gemeente aan tafel, namelijk Parkeren, Vastgoed en Duurzaamheid. Alleen bleef het idee een beetje liggen. Toen ontdekten we de Energie uit de Wijk Challenge en besloten we om daaraan mee te doen. Dit zorgde binnen de Duurzame Zeehelden ook voor een soort reset. Het gaf ons een duidelijk doel en konden we een stuk structureler aan de slag met een mooi concreet voorbeeld.

Het winnende idee

Het winnende idee van de Duurzame Zeehelden gaat het onderwerp duurzaamheid op drie onderdelen tackelen, namelijk: energie, vervoer en vergroening.

Energie Op het dak van de parkeergarage komen zonnepanelen te liggen waar wijkbewoners zich via een postcoderoos en het Op Rozen model kunnen inkopen. Door deze constructie kunnen ook de huurders en woningeigenaren zonder of met een slecht gesitueerd dak meedoen. Je koopt geen paneel, maar koopt je in per Kwh. Dit zorgt ervoor dat je aftrek krijgt van je energiebelasting. Daarnaast gaan de panelen de energie leveren voor het opladen van de deelauto’s.

Vervoer Ja, er komen dus elektrische deelauto’s voor de wijk. Om te beginnen ongeveer 5, zegt Hermann. Deze deelauto’s worden geleverd door hetzelfde bedrijf die de deelauto’s voor de Groene Regentes geregeld heeft. Het idee is om de elektrische deelauto’s in de garage te parkeren zodat omwonende gezinnen hier gebruik van kunnen maken. En doordat de energie geleverd wordt door de panelen op het dak, is dit een super mooi voorbeeld van een geïntegreerd idee.

Vergroening Als laatste onderdeel moet de voorgevel van de garage eraan geloven. Het steen moet plaatsmaken voor een mooie groene plantenmuur. ‘Dit wordt daardoor een echte blikvanger, een communicatief element voor de wijk waarmee je duurzaamheid visueel maakt voor de wijk’, aldus Hermann. De Zeeheldentuin is hopelijk de logische partij om mee te doen met het onderhoud.

Zo moet de garage er over een jaar uitzien: een groene parel in de buurt

Garage als inspiratiebron

Hermann: ‘Het mooie van het hele proces is dat we boven op de garage graag een overkapping wilden maken waar dan auto’s onder konden parkeren. Daar wilden wij dan weer extra panelen bovenop leggen. Alleen ligt de garage direct naast een hofje waar mensen wonen. De overkapping zou dan wellicht zon tegenhouden voor deze mensen. We hebben met groepjes bewoners in een viertal sessies gepraat en gekeken naar een oplossing. We zijn toen aan de slag gegaan met een soort stellage die we konden verschuiven en daarmee konden nabootsen wat het voor licht zou tegenhouden. Uiteindelijk bleek het idee toch teveel licht en lucht weg te nemen. En omdat het grootste deel van de bewoners het niet wilden, gaat dat idee niet door. Daarom hebben we nu een deel van het parkeerdek en daarmee een 20-tal parkeerplekken gevraagd voor de panelen.’

Hermann hoopt dat hun inzet ervoor zorgt dat anderen in de wijk ook aan de slag gaan met hun ideeën. Het groepje bewoners die naast de garage woont zijn bijvoorbeeld al aan het kijken naar hun de mogelijkheden voor zonnepanelen op hun daken. De Duurzame Zeehelden kunnen op hun beurt hen bij de aanschaf helpen.

Een commutatief verhaal

Naast dat het organisatorisch veel uitdagingen met zich meebrengt is het project rondom de Zeeheld een communicatief verhaal. Hermann: ‘Het gaat er uiteindelijk om dat we mensen moeten activeren. Daar moeten we nog behoorlijk aan trekken. Voor veel mensen is de energietransitie een ver-van-hun-bed-show. Maar door onze wijkgenoten erbij te betrekken doormiddel van financiële prikkels en het aantrekkelijk te maken om hun geld te investeren, maken we goede stappen.

De Duurzame Zeehelden hebben naast dit grote project natuurlijk nog een paar andere projecten in de pijplijn, die door Covid-19 even gepauzeerd zijn. Hermann: ‘Naast dit project wilden we de succesvolle wandeling van vorig jaar door de wijk, een soort gluren bij de buren, opnieuw organiseren. Daarbij kijken we met name bij mensen die hun woning hebben geïsoleerd of warmtepompen hebben. Verder zijn we gestart met een gemeenschappelijke inkoop op zonnepanelen en daar een soort vraagbaak constructie neer te zetten.. Doordat wij dat als wijkgenoten aanbieden kunnen we de drempel wat lager houden.’

Mankracht, er zijn enthousiaste handjes nodig

Bij de Duurzame Zeehelden kunnen ze het natuurlijk niet alleen. Er zijn handjes nodig! Ze zoeken vooral mensen voor de projecten en voor communicatie. Dus mensen die avonden willen organiseren en bij mensen thuis langs willen gaan om met ze in gesprek te gaan. Van de 7000 huishoudens willen ze zeker wel 10% spreken. Dat willen ze onder andere doen aan de hand van bewonersbijeenkomsten en die moeten georganiseerd worden. Hermann: ‘We zijn bezig met energie, maar het kost ons ook energie. Dus mensen kunnen we ook goed gebruiken.’

Woon jij in de Zeeheldenbuurt en wil je meehelpen? Mail dan naar anouk@duurzaamdenhaag.nl.


Geschreven door:
Cas 3
Cas van der Graaf
 -

"Bij mij kun je terecht voor: communicatie, energiecoaches en acties voor bewoners en bewonersgroepen."

Neem contact op met:
T 06 316 406 56 | cas@duurzaamdenhaag.nl |
Bekijk profiel

Meer blog

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

Tijdens de hele maand mei laten we gezamenlijk het gazon groeien en maaien we minder om vlinders,...

Lees verder
Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

De eerste lekkere dagen van het jaar zijn aangebroken. Dat betekent dat iedereen druk bezig is de...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht