Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 8 aug. 2019

Dit groentje koos voor groene stroom

DDH-medewerker Anouk Dehue deelt haar ervaring

Deel pagina:

Dit groentje koos voor groene stroom

Al bijna vier jaar werk ik met veel plezier bij Duurzaam Den Haag als communicatieadviseur. In 2015 was ik echt nog een groentje op het gebied van duurzaam doen. Bij ieder nieuw bezoek aan de Albert Heijn kocht ik een plastic tas, al mijn afval ging op één hoop en ik vond ledlampen maar ondingen. In vier jaar tijd is er een hoop veranderd.

Door mijn collega’s bij Duurzaam Den Haag - en door de bewoners uit ons netwerk- die al jaren lekker bezig zijn, werd ik enthousiast om keuzes te maken die mijn leven hier op aarde iets minder vervuilend maakt. Ik kocht een prullenbak met twee componenten: een voor restafval en een voor plastic. Ik eet minder vlees en daarnaast probeer ik minder nieuwe producten, zoals kleding, te kopen. Oh ja en al mijn lampen zijn vervangen door ledlampen, ook binnen mijn VvE-gebouw 😊.

Samen hebben we wel invloed

‘Duurzaam doen’ doe je niet ff, dat is een geleidelijk proces. Ook ik vlieg de wereld nog over voor mijn vakanties, eet hamburgers en geef gas in een benzineauto. Maar ik maak wel steeds vaker een groene keuze. Het is kleine stap, maar ik ben er van overtuigd dat het nut heeft. Ik maak namelijk onderdeel uit van een steeds grotere groep mensen, die steeds duurzamere keuzes maakt. En deze grote groep mensen samen heeft wél invloed op beleid en de versnelling van duurzame producten en technieken.

Met hulp van de Consumentenbond

Iedere jaar geef ik mijzelf een paar nieuwe groene doelen. Bovenaan mijn lijstje voor dit jaar stond overstappen op groene stroom: kleine moeite en het bespaart vaak ook nog geld. Dat heb ik deze week gedaan.

Met behulp van de tabel ‘Groenste Energieleveranciers’ van de Consumentenbond kreeg ik inzicht in welke partijen het groenst zijn. Ik belde een aantal leveranciers op die mij aanspraken (je moet er wel even een middagje voor gaan zitten), vergeleek de prijs en stapte over.

Nu krijg ik groene stroom, opgewekt door een windmolen langs de A4. Nee, ik krijg niet echt de stroom uit die windturbine in mijn huis. Zo werkt ons energienetwerk (nog) niet. Alle stroom die wordt opgewekt, of het nu groen is of grijs (opgewekt door kolen etc.) wordt op één hoop gegooid en daarna getransporteerd naar de huizen. Maar hoe meer mensen groene stroom willen, hoe meer groene bronnen nodig zijn. Dus mijn overstap zorgt niet direct voor groene stroom in mijn huis, maar de overstap van honderdduizenden mensen zorgt wel voor een versnelling van de energietransitie naar groene stroom.

Dus geen groentje meer, maar wel groene stroom voor mij! 

Geschreven door:
Anouk Dehue
Anouk Dehue
 -

“Bij mij kun je terecht voor: communicatie en ondersteuning van bewonersinitiatieven.”

Neem contact op met:
T 0646074434 | anouk@duurzaamdenhaag.nl |
Bekijk profiel

Meer blog

Joris Wijsmuller nieuwe directeur-bestuurder Duurzaam Den Haag en Klimaatfonds

Joris Wijsmuller nieuwe directeur-bestuurder Duurzaam Den Haag en Klimaatfonds

Vertrekkend directeur Heleen Weening is heel blij met haar nieuwe opvolger

Lees verder
'Help mensen met hun problemen, dan komt duurzaamheid vanzelf'

'Help mensen met hun problemen, dan komt duurzaamheid vanzelf'

Voorlopers verduurzamen toch wel, die hoef je niet te helpen. De grote massa, daar gaat het om. Dat...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht