Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 14 apr. 2016

Dakboerderij De Schilde op 20 mei open voor publiek

UF002 De Schilde moet de grootste commerciële stedelijke voedselproductievoorziening van Europa worden

Deel pagina:

Dakboerderij De Schilde op 20 mei open voor publiek

Op 20 mei 2016 wordt de grootste stadsboerderij van Europa geopend: Urban Farming De Schilde in Den Haag is er bijna klaar voor. De dakboerderij heeft een kas van 1300m2 en een overdekte viskwekerij van 370m2. Daarnaast is er 250m2 gereserveerd voor de verwerking en verpakking van de producten. Een andere ruimte van 250m2 wordt op dit moment verbouwd voor evenementen en rondleidingen.

Wij waren er in de tweede week van april 2016 om een kijkje te nemen:


Op de dakboerderij gaan de 'dakboeren' zo'n 50.000 kilo tomaten, sla en micro-groenten produceren. In de duurzame viskwekerij op de 6e etage gaan ze jaarlijks ook nog eens 20.000 kilo Tilapia-vis kweken. En dat allemaal zonder het gebruik van pesticiden, herbiciden en antibiotica! UF002 De Schilde moet de grootste commerciële stedelijke voedselproductievoorziening van Europa worden.

UF002 De Schilde (UF001 staat in Basel), is ontwikkeld voor het duurzaam produceren van vis en groenten voor Den Haag en omgeving: voor consumenten door middel van Fresh Weekly Baskets en voor levering aan lokale restaurants, chefs en catering partijen.Workshops & Tastings

Lokaal gekweekte voeding van hoge kwaliteit - met échte smaak: dat is de belofte die Urban Farmers maakt. Ze zijn zelf overtuigd, maar weten dat het publiek nog overtuigd moet worden. "Eerst proeven, dan geloven!" zegt Shuang Liu (Urban Farmers Marketing Assistent) met sprankelende ogen. Grootse plannen zijn er: zo worden er workshops, tastings, events en cooking classes bij UF De Schilde georganiseerd om Hagenaars te betrekken, overtuigen en inspireren. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Beleving & Transparantie

Een deel van de kas bovenop het gebouw is dan ook opgezet als een ontmoetingsplek voor bezoekers. Het prachtige uitzicht vanaf de bovenste etage krijg je er gratis bij. In het complex op de zesde etage komt een bezoekers- en vergaderruimte met een mobiele keuken en een glazen wand, met zicht op de productieruimte en de viskwekerij. Transparantie en beleving zijn de kernwoorden waar het in dit gebouw om draait. Maar dat is niet het belangrijkste, verduidelijkt algemeen directeur Mark Durno:

"Het gaat erom dat mensen weten waar hun eten vandaan komt. Dat is de insteek achter de Urban Farmers-projecten."Fresh Weekly Baskets

De initiatiefnemers verwachten jaarlijks 50.000 kilo tomaten, sla en micro-groenten en 20.000 kilo Tilapia-vis te produceren. En dat allemaal zonder het gebruik van pesticiden, herbiciden en antibiotica. Vanaf augustus zijn alle producten verkrijgbaar in Fresh Weekly Baskets (voor 1 tot 4+ personen), die je kunt laten bezorgen of op kunt halen bij diverse ophaalpunten in Den Haag. Je kunt deze baskets via de website alvast pre-orderen.Levering lokale restaurants

Ook leveren ze vanaf augustus aan lokale restaurants: o.a. het Gouden Kalf, Mochi, De Kwartel, De Kookfabriek, Maison de la Foret, maar ook aan catering partijen zoals Museum Catering en Hof Catering. Ze zijn nog op zoek naar meer restaurants, chefs en partijen die ambassadeur willen worden van de 'Fresh Revolution'. 

Urban Farmers gaat in De Schilde de volgende groenten kweken:

  • Cherry tomaten
  • Montenegro vleestomaten
  • Haiku tomaten - een zijde zachte roze trostomaat
  • Salanova salade (een speciale soort van Rijk Zwaan, elke week andere kleuren en variëteiten)
  • Babyleaf
  • Microgreens (sprouts)
  • Komkommers
  • AuberginesAquaponic-systeem

Aquaponics is een eeuwenoude methode om voedsel duurzaam te verbouwen. Urban Farmers heeft die techniek, met behulp van eigentijdse technologie, naar het nu vertaald voor de productie van vis en groenten.

Het principe: maak zoveel mogelijk gebruik van wat voedsel in zich heeft. Zo worden voedingstoffen die vrijkomen bij visproductie hergebruikt voor groenteteelt en zuiveren planten het water waarin ze vis kweken. Door deze manier van werken willen ze optimaal gebruikmaken van de kracht van natuur. En dat lukt goed: door aquaponics besparen ze, in vergelijking tot andere productiemethoden, tot wel 90 procent op waterverbruik.

Hoe gaat dit in zijn werk? Het restwater van de viskwekerij gaat de kas in, waar de meststoffen worden gebruikt voor de planten. Om dat proces te realiseren, worden er ook bacteriën gekweekt. Die zetten de ammonia van de vissen om in nuttige stoffen. Zelfs de CO2 van de vissen wordt gebruikt voor de bemesting van de groenteplanten.
Investering

Met een totale investering van € 2,6 miljoen moet De Schilde de grootste commerciële stedelijke voedselproductievoorziening van Europa worden. De stadsboerderij in Den Haag is een samenwerking tussen UrbanFarmers AG, een particuliere investeerder en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten.

In 5 maanden zijn de twee bovenste etages van het oude kantoorgebouw getransformeerd tot een urban farm. Ter vergelijking, in november 2015 zag de viskwekerij er nog zo uit:Meer blog

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

Tijdens de hele maand mei laten we gezamenlijk het gazon groeien en maaien we minder om vlinders,...

Lees verder
Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

De eerste lekkere dagen van het jaar zijn aangebroken. Dat betekent dat iedereen druk bezig is de...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht