Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 4 jan. 2016

Dag gratis plastic tasjes!

Vanaf nu is het: past het in uw eigen tas?

Deel pagina:

Dag gratis plastic tasjes!

Vanaf deze week is het zover: in winkels worden er geen gratis tasjes meer uitgedeeld. Uit een proef blijkt dat de consument daar wel begrip voor heeft. En dat is maar goed ook, want de helft van de plastic soep die in de oceanen drijft, bestaat uit plastic tasjes. Het is tijd voor verandering en de eerste stap is gezet. Mensen moeten nu of betalen of een eigen tas meenemen.

Nu zal het even duren voordat mensen gewend zijn om zelf een tas mee te nemen, maar ik denk dat het uiteindelijk goed zal uitpakken: minder plastic tasjes op de wereld. Winkeliers die ze tóch weggeven kunnen een boete krijgen. Sinds 1 januari mogen winkels zelf bepalen hoeveel ze voor de tas in rekening brengen, de adviesprijs is 25 cent.

"De helft van de plastic soep, die in de oceanen drijft, bestaat uit plastic tasjes." Sijas Akkerman, stichting Natuur en Milieu.

Jaarlijks gooien Nederlanders zo'n 26 miljoen kilo aan plastic tassen weg. Het verbod moet het aantal gebruikte plastic tasjes terugdringen. In het beste geval komen ze in de vuilverbranding terecht, maar een groot deel belandt als zwerfafval op straat of in zee. De schade aan het milieu is groot. De fabrieken waar ze worden gemaakt, slurpen aardolie en stoten veel CO2 uit. Maar de tasjes breken ook nauwelijks af, waardoor ze zich ophopen. 

170 tasjes per persoon per jaar 

Van al het afval dat op het strand ligt, staat de plastic tas in de top 3. Niet zo gek, gezien het aantal dat Nederlanders alleen al gebruiken. Volgens officiële tellingen zijn dat er minstens 170 per persoon per jaar. In totaal komt dat neer op ruim 3 miljard plastic tassen. De meeste worden maar één keer gebruikt, wat natuurlijk heel erg zonde is. 

Al met al is dit weer een mooie stap richting plastic-vrij leven.

(bron)

Meer blog

Joris Wijsmuller nieuwe directeur-bestuurder Duurzaam Den Haag en Klimaatfonds

Joris Wijsmuller nieuwe directeur-bestuurder Duurzaam Den Haag en Klimaatfonds

Vertrekkend directeur Heleen Weening is heel blij met haar nieuwe opvolger

Lees verder
'Help mensen met hun problemen, dan komt duurzaamheid vanzelf'

'Help mensen met hun problemen, dan komt duurzaamheid vanzelf'

Voorlopers verduurzamen toch wel, die hoef je niet te helpen. De grote massa, daar gaat het om. Dat...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht