Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 6 dec. 2018

13.700 tegels omgeruild voor planten met Operatie Steenbreek 2018

Deel pagina:

13.700 tegels omgeruild voor planten met Operatie Steenbreek 2018

Sinds 2015 gaan we met Operatie Steenbreek de wijk in, voor een groene, gezondere stad! Tijdens de wijkacties kunnen bewoners tegels inwisselen voor gratis planten. Zo maken we samen de stad steeds groener: goed voor waterberging, hittebestrijding, een schone lucht en de natuur. Edwin Cornelissen (Duurzaam Den Haag) leidt het project en kijkt tevreden terug op dit jaar waarin 13.700 tegels zijn ingewisseld voor groen. Het totale gewicht van de tegels komt overeen met het gewicht van 26 Haagse Harry-standbeelden (Grote Markt)!

Straten, tuinen, pleinen en gebedshuizen

Veel straten en schoolpleinen staan er dit jaar, met dank aan Operatie Steenbreek, een stuk gezelliger en gezonder bij. De actie die Edwin het meest bij is gebleven is die bij de Al Hikmah moskee in Moerwijk-Oost. Edwin: ‘Dat was een hele mooie samenwerking tussen mensen van de Al Hikmah Moskee, Geloof in Groen, Groen Dichterbij (IVN-Zuid-Holland) en de buurt. Er staan planten en kruiden in die passen bij de buurt. In dit geval hebben we er rekening mee gehouden dat ze niet aantrekkelijk zijn voor ratten. We hebben veel positieve reacties op de tuin gekregen, het is mooi hoe een gebedshuis zo een voorbeeldfunctie krijgt voor de buurt. En het smaakt naar meer! De moskee wil ook aan de andere kant een strook aanleggen. En we gaan samen met Geloof in Groen in gesprek met andere gebedshuizen om te kijken wat daar mogelijk is.'

Rudy van der Aar van de Al Hikmah Moskee: 'Ik vond de actie geweldig. Het maakt het zo gemakkelijk om op deze manier iets aan groen te doen. Het is lekker praktisch en meteen zichtbaar'. 


Samen met de Al Hikmah Moskee, Geloof in Groen, IVN Nederland, de buurt en Duurzaam Den Haag aan de slag!
Samen met de Al Hikmah Moskee, Geloof in Groen, IVN Nederland, de buurt en Duurzaam Den Haag aan de slag!

Met elkaar onttegelen we straten en zorgen we voor meer ruimte voor groen.

Meer aanvragen en initiatieven

De reeks acties werd dit jaar afgesloten in de Vruchtenbuurt. Daar hielp bewonersorganisatie Groen Team Vruchtenbuurt de buurt enthousiast te maken om mee te doen, en dat werkte goed! In vergelijking tot vorig jaar valt het Edwin op dat bewoners meer aan de slag willen en er steeds meer initiatieven ontstaan. Met Duurzaam Den Haag ondersteunen we de initiatieven, door ons netwerk in te zetten of met praktische hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld zelf in te vullen promotiemateriaal.

Edwin: ‘We zien dat de buurt zelf aan de slag wil. Er zijn meer aanvragen gekomen en we hebben dit jaar voor het eerst ook aanvragen van scholen gekregen. Dat is natuurlijk fijn, want het zijn vaak gelijk grote oppervlakten die we dan kunnen aanpakken. En de kinderen krijgen dan ook mee waarom vergroenen belangrijk is!’

Operatie Steenbreek 2019

Er zit veel in de pijplijn voor volgend jaar. Vorige week is er samen met 40 partners een verklaring getekend, in het kader van een Klimaatkrachtig Delfland. Dat is een initiatief van Hoogheemraadschap Delfland om partijen te verbinden en inspirerende voorbeeldmaatregelen m.b.t. klimaatbestendigheid te laten zien. Operatie Steenbreek is zo’n voorbeeld.

Edwin: ‘In Den Haag zullen we vooral aan de slag gaan in de drie buurten van het project Nieuwe Energie en Groen in de Buurt. In een van die buurten, Koningsplein en omgeving, zijn al veel concrete ideeën waar mee aan de slag gaan. Ook in het Zeeheldenkwartier staan al concrete vergroenacties gepland voor een flink aantal geveltuintjes en een groot binnenterrein. Tot slot hebben we ook alweer veel vragen voor scholen gekregen. En dit is nog maar het begin!’

Wie wordt de Super Steenbreker 2018?

Heb je afgelopen jaar zelf ook meegedaan met Operatie Steenbreek? Dan maak je kans op de titel Super Steenbreker 2018! Deel je ervaring en stuur je foto’s van voor- en na de actie naar edwin@duurzaamdenhaag.nl De uitreiking vindt plaats in maart/april 2019, de exacte datum volgt nog.

Jouw buurt ook vergroenen

Wil jij met je straat, school, bedrijf of organisatie grote stukken vergroenen? Wij maken het mogelijk, hoe meer groen hoe beter! Op deze pagina lees je hoe eenvoudig het is om mee te doen.

Meer blog

Joris Wijsmuller nieuwe directeur-bestuurder Duurzaam Den Haag en Klimaatfonds

Joris Wijsmuller nieuwe directeur-bestuurder Duurzaam Den Haag en Klimaatfonds

Vertrekkend directeur Heleen Weening is heel blij met haar nieuwe opvolger

Lees verder
'Help mensen met hun problemen, dan komt duurzaamheid vanzelf'

'Help mensen met hun problemen, dan komt duurzaamheid vanzelf'

Voorlopers verduurzamen toch wel, die hoef je niet te helpen. De grote massa, daar gaat het om. Dat...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht