
Interview Groene Regentes, Charlotte van Slagmaat
In het Regentesse-Valkenboskwartier zetten buurtbewoners zich in voor een groene en duurzame wijk onder de naam ‘De Groene Regentes’. Dankzij de Groene Regentes wordt er in de wijk geïnvesteerd in warmtepompen, zonnepanelen, elektrische auto’s en gezamenlijke moestuinen. Charlotte van Slagmaat houdt zich samen met een aantal anderen van de Groene Regentes bezig met de mogelijkheden op warmtegebied.
Elektriciteit verkoopt wel. Onze zonnepanelen-actie was een succes. Maar warmte is nog ingewikkeld. Er is nog geen duidelijk antwoord op de vraag ‘Wat is de beste oplossing’? Warmte is nog vaag. Wel wordt steeds duidelijker wat de mogelijkheden zijn en waar de uitdagingen liggen. Een hybride warmtepomp kan al veel. Maar hoe krijg je alle huizen warm bij een echt strenge vorst? Ik wil graag weten wat ik mensen adviseer, dus ik vind de discussie heel interessant. Het is een soort puzzel. Helemaal uitvogelen wat de mogelijkheden zijn, dat vind ik leuk.
Iedere wijk heeft z’n eigen uitdaging. In het Statenkwartier hebben ze de warmterivier. In het centrum kijken ze naar de mogelijkheden van de oorspronkelijke stadsverwarming. Wij hebben een hele gezellige en gemêleerde wijk, met veel oude woningen. Niet al die mensen hebben de tijd of ruimte om zich heel erg met duurzaamheid bezig te houden. Een alternatief voor gas zoeken wij daarom in kleine dingen. Zodat het makkelijk voor mensen wordt om daarvoor te kiezen. Een soort plug-and-play oplossing, zodat je weinig in huis hoeft te verbouwen.
Ik zou het mooi vinden als in 2021 mensen net zoveel weten over warmtepompen en lage temperatuurverwarming als over zonnepanelen. Kijk, cv-ketels worden nu overal geplaatst. Niet omdat het makkelijk is, maar omdat het zo vaak gedaan wordt. Het is normaal dat je een cv-ketel laat plaatsen. Ik hoop dat we over vijf jaar niet meer denken ‘tijd voor een nieuwe ketel’, maar ‘wat kan ik doen, wat zijn de opties in mijn huis?’. En vooral installateurs moeten daar een stap in maken. Wij kunnen wel zorgen voor draagvlak, maar het moet ook allemaal geplaatst worden door mensen die achter duurzaamheid staan.
Kiezen voor een duurzaam alternatief moet ook gewoon leuk zijn. Het zou iets moeten zijn dat je doet omdat je de uitdaging leuk vind. Sommige mensen vinden het een sport om hun energierekening zo laag mogelijk te krijgen. Maakt het uit of mensen kiezen voor een warmtepomp vanuit een diep duurzaam gevoel of vanuit een soort competitie-gevoel? De redenen om te kiezen voor duurzaamheid mogen heel verschillend zijn. Je kunt kiezen voor iets duurzaams omdat het iets nieuws is, omdat je het comfort van een warm huis wilt, of omdat je de luxe van koeling in de zomer fijn vindt. Of gewoon omdat het duurzaam is of omdat je geen gas uit Groningen wilt. Als je veel mensen wilt bereiken, moet het vooral goed, makkelijk en leuk zijn.
Het gaat veranderen. In de toekomst gaan we op een andere manier ons huis verwarmen. Dus ik wil mensen vooral aanmoedigen om er nu al over na te denken. Ik hoop dat we over twintig jaar alleen maar duurzame warmte hebben. En duurzame koeling, natuurlijk. Voor in de hete zomers. Warmtepompen zijn misschien niet het ei van Columbus. Maar het is een goed begin. Dus voordat je gaat verbouwen of verhuizen, denk dan alvast na over hoe jij het gaat doen. Laat je tijdig informeren zodat je weet welke alternatieven er zijn. Er komen steeds meer mogelijkheden, het gaat niet meer zoals het in het verleden ging. Dus wat ga jij doen?
Sluit je aan bij de Groene Regentes! Ga voor meer informatie naar www.groeneregentes.nl
Den Haag moet verduurzamen. Dat betekent dat de straten in jouw wijk binnenkort misschien wel open...
Lees verderHeb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.
Stuur een bericht
Deel pagina: