Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

The Shore Scheveningen - de nieuwe manier van duurzaam ondernemen

Om anderen te inspireren ook duurzaam te denken en doen

Deel pagina:

The Shore Scheveningen - de nieuwe manier van duurzaam ondernemen

Op een klein stukje Schevenings strand, tussen strandclub Wij en Aloha, ligt sinds april 2017 The Shore Scheveningen. Een surfschool waar iedereen welkom is voor de goede koffie, lekkere ‘fluffy’ biologische pannenkoeken en een cultureel programma waarbij ze samenwerken met lokale kunstenaars en muzikanten.

Duurzaamheid staat bij The Shore centraal. Voor de douches en vaatwasmachine zijn er zonneboilers en alle gerechten en drankjes op de menukaart zijn volledig biologisch. Over alles is nagedacht. De hele bedrijfsvoering ademt duurzaamheid: Leveranciers brengen de koffie in tonnen in plaats van zakken en wordt met de fiets geleverd. De meubels zijn tweedehands. De volgende stap is een composteermachine, die idealiter samen met een paar andere strandpaviljoens wordt aangeschaft.

Surfles.nl, de kleinschalige surfschool die Hans 11 jaar lang runde op de plek waar nu The Shore staat, was volledig zelfvoorzienend. Het verbruik van The Shore is hoger, maar binnen 3 jaar willen ze volledig klimaatneutraal zijn dankzij een dak vol zonnepanelen, een mooi streven. 

Inspireren door het goede voorbeeld te geven
Hans van den Broek en Geert Verhoeff, de initiatiefnemers van The Shore, geloven dat de toekomst vereist dat we allemaal duurzamer moeten gaan denken en doen. Als Den Haag in 2040 energieneutraal wil zijn, dan moeten we hier met zijn allen aan bijdragen. Drastische verandering in onze manier van leven, is cruciaal. Met The Shore hopen ze mensen te inspireren door hen alternatieve manieren van energieverbruik, afvalscheiding, voedselverbruik en productkeuzes te laten zien. 

Tijd om de heren aan de tand te voelen over hun beweegredenen en hoe ze willen bijdragen aan een duurzamer Scheveningen: 

Wat hebben jullie met Scheveningen?

Geert: “Ik ben opgegroeid in de vruchtenbuurt en kwam daarom vaak bij plekken zoals De Kwartel. Omdat de golven hier op dit stuk van Scheveningen het beste zijn, was ik hier steeds vaker te vinden om te surfen. Dankzij Surfdorp F.A.S.T., waar ik 6 jaar lang werkte, ben ik echt verliefd geworden op dit deel van Scheveningen. Het leeft, je kan hier het hele jaar door sporten. Ik kan nog steeds genieten van de rustige stukken strand, maar juist de dynamiek die hier te vinden is, spreek me heel erg aan.”

Hans: “Op mijn 17e ben ik hier naartoe gekomen voor de golven, mijn hele leven draait om surfen en het behouden van een gezonde zee. Wat ik heel tof vind aan Scheveningen is dat het de enige plek is waar een echte surfcultuur heerst. Er zijn heel veel plekken in Nederland waar gesurft wordt, maar doordat we een metropool aan zee zijn, ontmoet je elkaar ook in de lokale supermarkt. Als je in Amsterdam op blote voeten, in je boardshort zonder shirt je boodschappen doet, word je gek aangekeken. Hier in Scheveningen kan dat gewoon, omdat het een geaccepteerde surfcultuur is. Deze cultuur heerst ook in andere grote surfsteden over heel de wereld. Scheveningen is daar in Nederland uniek in. “ 

Van Surfles.nl en F.A.S.T. Surfdorp naar The Shore, hoe zijn jullie hier zo gekomen?

Hans:
“Surfles.nl bestaat al vanaf 2005, duurzaamheid was daar altijd al een hele grote pijler. Dat was ook wat ons anders maakte dan de andere surfscholen. Een tijd geleden is de horecaregeling voor ondernemers versoepeld. Omdat ik bij Surfles.nl een plek miste waar mensen voor en na het surfen konden relaxen met een bak goede koffie, ben ik een plannetje gaan schrijven. Ik heb een plan geschreven met een plek in gedachten waar ik me heel erg thuis zou voelen. Zo is het plan voor The Shore ontstaan. Toen het plan klaar was dacht ik; ga ik dit alleen doen? Ga ik de horecaondernemer uithangen die ik eigenlijk helemaal niet ben? Met wie zou ik dit willen doen en op wat voor manier? Ik heb daar met verschillende mensen over gesproken, maar iemand die al vrij snel bij mij naar boven kwam was Geert. Toen ik hem op het strand tegenkwam heb ik hem dat meteen verteld; ik heb iets nieuws bedacht, zou je daarnaar willen kijken? Ik heb het plan naar hem toe gestuurd. Dezelfde avond kreeg ik een appje dat hij mee wilde doen. Toen besefte ik: dit wordt een hele mooie samenwerking.

Geert: “Toen was het zaak om dat plan wat Hans had, om daarvan ook een beetje mijn plan te maken. Daar was niet veel voor nodig, veel van wat er op papier stond is het nu ook geworden. We hebben wel weken de tijd genomen om goed na te denken over de rechtsvorm en de uitvoering daarvan.

Hans: “The Shore is niet van een eigenaar, maar van zichzelf. Hans en Geert hebben als beherende vennoten de dagelijkse leiding, maar het eigendom is geneutraliseerd door het kapitaal onder te brengen bij Stichting Sleipnir, waar bijvoorbeeld ook de Beeldhouwwinkel al 20 jaar bij zit. Wij zien een bedrijf als iets organisch. Zoals een plantje dat je water geeft en waar je de vruchten van plukt, maar alleen wat we echt nodig hebben. Wat er over blijft is nog van de plant.

Geert: “Het mooie is dat we binnen 5 dagen de crowdfunding rond hadden. Hierbij hebben we niet eens gebruikt gemaakt van een crowdfundingplatform, maar van onze eigen site en directe omgeving. Mensen geloofden in wat wij wilde neerzetten, dat gaf echt een enorme boost om direct aan de slag te gaan.” 

Wat betekent duurzaamheid voor jullie en hoe voeren jullie dit door in The Shore? 

 Hans: “De heerlijke omgeving van het strand lijkt vanzelfsprekend, maar is dat niet. Om latere generaties ook te laten genieten van het strand, de golven en onze wereld gaan we heel ver in ons duurzaamheidsprincipe. Dit is hoe we zelf in het leven staan, maar ook hoe we graag ondernemen, met en met dank aan de elementen. Bij alle beslissingen speelt duurzaamheid een rol. Van de keuze van het vaatwasmiddel tot verpakkingen, leveranciers en het ontbreken van de gasaansluiting. We koken op elektrische platen en het water wordt verwarmd door zonneboilers. Onze lampen zijn ledlampen. Al onze ingrediënten zijn biologisch, onze rietjes zijn biologisch afbreekbaar en onze koekjes zijn niet apart verpakt in plastic. Dit zijn voor ons logische duurzame keuzes, maar voor veel strandtenteigenaren is dit iets waar ze nooit eerder over nadachten. Op het strand van Scheveningen heerst er nog heel erg de cultuur: veel voor weinig. Dit is zonde, want we merken dat mensen echt bereid zijn om een eerlijke prijs te betalen voor goede ingrediënten. Met The Shore willen we mensen laten zien hoe het anders kan, hoe mede-ondernemers in Scheveningen laaghangend fruit kunnen plukken. Het strand en de zee zijn onze grootste asset, hier moeten we goed voor zorgen. Je kan dan simpelweg geen rietjes of koekjes in plastic serveren, met een beetje wind waait dit direct de zee in. Het zit niet alleen in groen en duurzaam maar ook hoe je met je omgeving omgaat. 


Wat hebben jullie nodig om verder te komen?

Geert: “Zonnepanelen en een composteermachine. Alle disposables (tijdens een event zijn dit al snel honderden tot duizenden) zijn van PLA en gooien we bij het GFT, als we een composteermachine hebben, kunnen we zelf compost maken en dit weer verkopen. Ook hebben we behoefte aan een duurzaam netwerk van ondernemers, een kennisplatform, waarbij je elkaar inspireert en verder helpt.”

Tot slot: hebben jullie nog tips voor Scheveningse ondernemers die ook duurzaam aan de slag willen?

Hans: “Begin vooral met laaghangend fruit: vervang je lampen door ledlampen, gebruik PLA disposables, serveer niets dat apart in plastic verpakt zit. We merken ook dat mensen het heel erg waarderen dat alles op de kaart biologisch is. Ook in economisch opzicht is het interessant om daarmee te werken. We zijn de laatsten die met het vingertje wijzen, maar we willen laten zien dat het tegenwoordig ook van economische waarde is om naar buiten te dragen dat je duurzaam nadenkt over de beslissingen die je maakt. Want dit heeft ons bijvoorbeeld al veel opgeleverd, van samenwerkingen tot media-aandacht. Uiteindelijk is het voor jezelf ook beter om op zo’n manier na te denken en je bedrijf te runnen. “


DDH Borrel bij The Shore 
Ben jij geïnspireerd door deze twee bijzonder gedreven ondernemers? Kom de mannen zelf ontmoeten op de maandelijkse Duurzaam Den Haag Borrel op vrijdag 29 september op locatie bij The Shore op het strand


De favoriete plekken in Scheveningen van Hans & Geert 

The Shore in de media:

 

 

 

 

 

 

Meer activiteiten

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 17.30 uur.

Stuur een bericht