Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Haagse Krach Plek: Scheveningen

Deel pagina:

Haagse Krach Plek: Scheveningen

Scheveningen is hét stadsdeel dat Den Haag op de meest bijzondere manier onderscheidt van alle andere grote steden in Nederland: de kust. Een kilometers lang strand, prachtige duinen als achtertuin, een plek waar je het hele jaar door terecht kunt om te genieten van de natuur, sport, horeca en meer. 

Scheveningen is de laatste jaren enorm veranderd: van een nieuwe boulevard tot de vernieuwde Pier, het Windpark voor de kust, het testen van The Ocean Cleanup en de plannen in de Haven. Scheveningen bruist en is altijd in verandering. Een ding wat blijvend is, is de zee. We moeten beseffen dat dit stukje natuur ons uniek maakt. De zee, het strand en de duinen mogen we nooit voor lief nemen. Hier moeten we met zijn allen zorg voor dragen.  

Duurzame ondernemers en (buurt) initiatieven in Scheveningen

  • The Shore Scheveningen: duurzaam ondernemen om anderen te inspireren hetzelfde te doen. 
  • De Noordzeeboerderij - een non-profit organisatie met als doel het verwezenlijken van een duurzame zeewiersector in Nederland.
  • TrashUre Hunt: jagen op zwerfafval om er vervolgens een kunstwerk van de maken voor het TrashUre Hunt Museum. 
  • Footprint Festival - Duurzaam saai? Spiritueel zweverig? Dat was vroeger. Nu is de nieuwe tijd! Groen is het nieuwe zwart, yoga de nieuwe fitness. Footprint Festival laat dit zien met een twee daags festival vol workshops. 
  • Energy Guards - Van zonnepanelen tot dubbelglas, een groen dak, warmtepompen tot en met de kleine bespaartips, als jij je pand wil verduurzamen moet je bij Energy Guards zijn.

The Shore Scheveningen - De nieuwe manier van duurzaam ondernemen

Op een klein stukje Schevenings strand, tussen strandclub Wij en Aloha, ligt sinds april 2017 The Shore Scheveningen. Een duurzame surfschool waar iedereen welkom is voor de goede koffie, lekkere ‘fluffy’ biologische pannenkoeken en een cultureel programma waarbij ze samenwerken met lokale kunstenaars en muzikanten. Duurzaamheid staat bij The Shore centraal. Voor de douches en vaatwasmachine zijn er zonneboilers en alle gerechten en drankjes op de menukaart zijn volledig biologisch. Over alles is nagedacht. De hele bedrijfsvoering ademt duurzaamheid: Leveranciers brengen de koffie in tonnen in plaats van zakken en wordt met de fiets geleverd (de koffie wel, maar bier komt gewoon met de vrachtwagen). De meubels zijn tweedehands. De volgende stap is een composteermachine, die idealiter samen met een paar andere strandpaviljoens wordt aangeschaft. 

Benieuwd? Initiatiefnemers Hans van den Broek en Geert Verhoeff geven in dit interview tips en inspiratie voor ondernemers die ook duurzaam aan de slag willen!

Grote kansen voor zeewier in Scheveningen

De vraag naar zeewier groeit. En niet voor niets! Het kan op een duurzame manier verbouwd worden en zit vol hoogwaardige eiwitten. Met een proefboerderij in Scheveningen en een platform voor ondernemers laat Stichting Noordzeeboerderij zien hoe zeewierteelt werkt. Het gaat daarbij vooral om kweken op open zee: daar liggen grote kansen. Kweken gebeurt nu namelijk vooral op land en op beschutte gebieden, terwijl onze ruige Noordzee ook zeer geschikt is.

Koen van Swam is sinds 2014 actief betrokken bij de stichting. “Dit had ik niet durven dromen. Het is heel bijzonder wat voor een grote stappen er afgelopen jaren zijn gezet. Er gaat geen feestje voorbij zonder dat mensen met oprechte interesse vragen: en hoe gaat het nu?“ Koen vertelt!
Meer activiteiten

Doe mee met dit Europese programma en verbeter jouw buurt!
4 nov

Doe mee met dit Europese programma en verbeter jouw buurt!

Den Haag moet verduurzamen. Dat betekent dat de straten in jouw wijk binnenkort misschien wel open...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht