Scheveningen is hét stadsdeel dat Den Haag op de meest bijzondere manier onderscheidt van alle andere grote steden in Nederland: de kust. Een kilometers lang strand, prachtige duinen als achtertuin, een plek waar je het hele jaar door terecht kunt om te genieten van de natuur, sport, horeca en meer.
Scheveningen is de laatste jaren enorm veranderd: van een nieuwe boulevard tot de vernieuwde Pier, het Windpark voor de kust, het testen van The Ocean Cleanup en de plannen in de Haven. Scheveningen bruist en is altijd in verandering. Een ding wat blijvend is, is de zee. We moeten beseffen dat dit stukje natuur ons uniek maakt. De zee, het strand en de duinen mogen we nooit voor lief nemen. Hier moeten we met zijn allen zorg voor dragen.
Op een klein stukje Schevenings strand, tussen strandclub Wij en Aloha, ligt sinds april 2017 The Shore Scheveningen. Een duurzame surfschool waar iedereen welkom is voor de goede koffie, lekkere ‘fluffy’ biologische pannenkoeken en een cultureel programma waarbij ze samenwerken met lokale kunstenaars en muzikanten. Duurzaamheid staat bij The Shore centraal. Voor de douches en vaatwasmachine zijn er zonneboilers en alle gerechten en drankjes op de menukaart zijn volledig biologisch. Over alles is nagedacht. De hele bedrijfsvoering ademt duurzaamheid: Leveranciers brengen de koffie in tonnen in plaats van zakken en wordt met de fiets geleverd (de koffie wel, maar bier komt gewoon met de vrachtwagen). De meubels zijn tweedehands. De volgende stap is een composteermachine, die idealiter samen met een paar andere strandpaviljoens wordt aangeschaft.
Benieuwd? Initiatiefnemers Hans van den Broek en Geert Verhoeff geven in dit interview tips en inspiratie voor ondernemers die ook duurzaam aan de slag willen!
De vraag naar zeewier groeit. En niet voor niets! Het kan op een duurzame manier verbouwd worden en zit vol hoogwaardige eiwitten. Met een proefboerderij in Scheveningen en een platform voor ondernemers laat Stichting Noordzeeboerderij zien hoe zeewierteelt werkt. Het gaat daarbij vooral om kweken op open zee: daar liggen grote kansen. Kweken gebeurt nu namelijk vooral op land en op beschutte gebieden, terwijl onze ruige Noordzee ook zeer geschikt is.
Koen van Swam is sinds 2014 actief betrokken bij de stichting. “Dit had ik niet durven dromen. Het is heel bijzonder wat voor een grote stappen er afgelopen jaren zijn gezet. Er gaat geen feestje voorbij zonder dat mensen met oprechte interesse vragen: en hoe gaat het nu?“ Koen vertelt!
Den Haag moet verduurzamen. Dat betekent dat de straten in jouw wijk binnenkort misschien wel open...
Lees verderHeb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.
Stuur een bericht
Deel pagina: