Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Haagse Krach Plek: Rondom Landgoed Ockenburg

Deel pagina:

Haagse Krach Plek: Rondom Landgoed Ockenburg

Landgoed Ockenburgh is een ruim 350 jaar oud landgoed gelegen tussen Loosduinen en Kijkduin in Den Haag. Het landgoed was ooit eigendom van dichter Jacob Westerbaen die een prachtige villa midden op het landgoed liet bouwen. Sinds 1990 is het landgoed een beschermd natuurmonument en kun je hier wandelen en fietsen. 


Villa Ockenburgh

De villa op Landgoed Ockenburgh is in 1654 gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar dichter Jacob Westerbaen. De grote witte villa met enorme oprijlanen is een opvallend gebouw in dit natuurgebied. Helaas was er twintig jaar lang niemand die de villa kon onderhouden. Op het mooie landgoed Ockenburgh stond oude Villa Ockenburg langzaam in te storten. Zonde, zo dachten ook de buurtbewoners. Er ontstonden nieuwe ideeën, en dat heeft uiteindelijk geleid tot het ontstaan van de 'Stichting tot Behoud van Behoud van Historische buitenplaats Ockenburgh (SBHO)'. 

Samen snoeien, samen de villa laten groeien

Petra Brekelmans is een van de initiatiefnemers van SBHO. Wat begon als een snoeiactie en een pop-up café groeide uit tot een heuse 'kasserie' en een flinke renovatie. Door mensen en bedrijven uit de omgeving te betrekken, wordt er meer rondom de villa gerealiseerd dan ooit mogelijk leek. Het hele verhaal lezen? Lees hier het verhaal van Petra over de renovatie van Villa Ockenburgh. 


Kasserie Ock 

In 2015 werd in villa Ockenburgh 'Brasserie Ock' gestart, een pop-up café. Het café kreeg snel succes, en de villa en haar omgeving werden direct gezelliger. Het café, opruimacties en snoeiacties rondom de villa zorgden ervoor dat grotere plannen voor de villa van de grond konden komen. De gemeente pakte bijvoorbeeld de complete buitenkant van de villa aan. Om de renovatie aan de buitenkant mogelijk te maken, moest de brasserie verplaatsen. Er werd naast de villa een grote kas neer gezet, en de brasserie is nu te vinden onder de naam 'Kasserie Ock'. Zin om daar naar live muziek te luisteren of een kopje koffie te drinken? Bezoek de site van kasserie Ock.

Natura 2000

Landgoed Ockenburgh is een 'natura 2000' gebied. Dat betekent dat er in dit gebied een evenwichtige samenhang moet zijn tussen beleven, gebruiken en beschermen. Op die manier blijft het landgoed beschikbaar voor natuurliefhebbers, maar kan bijvoorbeeld ook Kasserie Ockenburgh er een plek hebben. Meer lezen over natura 2000?

Initiatieven in de buurt

In de omgeving van Park Ockenburgh gebeurt er ook van alles op duurzaam gebied. Vlakbij is bijvoorbeeld door Sandra een afval-wedstrijd georganiseerd. Zij weegt samen met andere huishoudens uit de George Bizetstraat een aantal maanden haar restafval. Het huishouden met het minste afval aan het eind van de maand, krijgt het prijzengeld. Lees hier meer over deze straatactie van Sandra. 

Meer activiteiten

Doe mee met dit Europese programma en verbeter jouw buurt!
4 nov

Doe mee met dit Europese programma en verbeter jouw buurt!

Den Haag moet verduurzamen. Dat betekent dat de straten in jouw wijk binnenkort misschien wel open...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht