Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Fairtrade Den Haag - Samen bouwen aan een eerlijke en duurzame toekomst (2016 - 2018)

Den Haag mag zich sinds 24 oktober 2015 officieel Fairtrade Gemeente noemen

Deel pagina:

Fairtrade Den Haag - Samen bouwen aan een eerlijke en duurzame toekomst (2016 - 2018)

De Fairtrade Den Haag werkgroep slaat een nieuwe weg in

Vanuit het streven naar focus, massa en impact heeft Duurzaam Den Haag besloten in 2018 haar werk meer te concentreren op de thema's Energie en Groen. Helaas past Fairtrade daar niet bij en daarom slaat de werkgroep haar eigen weg in. Op basis van uitgebreid onderzoek in andere Nederlandse steden heeft de werkgroep besloten om samen met andere partijen in Den Haag een platform op te richten dat zich richt op Bewust Consumeren, waar Fairtrade, net als bijvoorbeeld lokaal voedsel, onder valt. Door onze krachten te bundelen kunnen we een grotere doelgroep bereiken. Het platform is volop in oprichting.

Wil jij hierover meedenken en hieraan meehelpen? Je bent van harte welkom! Stuur een mail naar karen@eerlijkwinkelen.nl. Meer informatie over fairtrade gemeente 's-Gravenhage vind je hier.

Koop fair fashion!

Waarom? Fair fashion – ook wel eerlijke, verantwoorde, groene kleding of eco mode genoemd - is beter voor de mensen die deze kleding produceren dan reguliere mode. Ze krijgen o.a. een beter salaris, werken onder veiligere omstandigheden en er is geen sprake van kinderarbeid. Daarnaast is fair fashion van duurzame materialen gemaakt zoals biologisch katoen of gerecycled materiaal. Wil je meer weten over fair fashion? Kijk eens op de site van de Fair Wear Foundation

EerlijkWinkelen

Wat als je 'eerlijk' wil gaan shoppen in Den Haag, waar doe je dat dan? Waar vind je kleding, cadeaus en alle andere dingen die je nodig hebt die gemaakt zijn onder goede omstandigheden voor mens en milieu? Waar drink je tussendoor een kopje verantwoorde koffie en eet je een lekker biologisch broodje? De site en app van EerlijkWinkelen wijst je de weg! 

Fairtrade week 2017: eerlijke bloemen

De Fairtrade Week vond dit jaar plaats van 6 t/m 14 mei en had als thema: Celebration! Bij een feestje hoort natuurlijk een mooie bos, eerlijke bloemen. Maar waar kan je deze in de stad kopen? De werkgroep Fairtrade Den Haag zocht het voor je uit en komt met de Lijst van Eerlijke Bloemisten in Den Haag. Check de lijst!

Fairtrade: samen bouwen aan een duurzame toekomst

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Duurzaam Den Haag zet zich samen met Fairtrade Den Haag, een werkgroep met enthousiaste vrijwilligers, in voor eerlijke handel en een duurzame toekomst. Dankzij deze inzet mag Den Haag zich sinds 24 oktober 2015 officieel Fairtrade Gemeente noemen. Bekijk de foto's van deze feestelijke dag hier. Deze titel geeft aan dat de lokale overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bewoners samen zorgen voor meer eerlijke handel.

Wethouder Joris Wijsmuller: “Ik ben er trots op dat we onze stad Den Haag een Fairtrade Gemeente mogen noemen. Dit is gelukt dankzij de inzet van een actieve en enthousiaste groep vrijwilligers die hard hebben gewerkt om deze titel te behalen. En die titel willen we ook behouden, dus we gaan verder met het bijdragen aan een groter aanbod van en een grotere vraag naar fairtrade producten.”


Het belang van Fairtrade

Om mensen bewust te maken van de verschillen tussen 'normale' producten en fairtrade producten, organiseren wij o.a. proeverijen en informatiestands op diverse evenementen. Ook organiseren we speciale Fairtrade borrels voor duurzame ondernemers en bedrijven. Onze vrijwilligers leggen de bezoekers op een toegankelijke manier uit wat fairtrade nu precies is, en laten dit 'verschil' meteen proeven. 

Weet jij wat fairtrade precies inhoudt? Bekijk het onderstaande filmpje: 


Word bewust van je koopgedrag!

Fairtrade Den Haag voert campagne in de stad om mensen bewuster te maken van hun (ver)koopgedrag. Fairtrade producten zijn lekker, betaalbaar en hebben nog veel meer voordelen. Het biedt de boeren, arbeiders en producenten in ontwikkelingslanden:

Wij willen fairtrade op de kaart zetten. Samen voor een eerlijke handel!

Wat kun je zelf doen?

  • Koop of verkoop fairtrade producten (in je bedrijf)

Er zijn al veel winkels en horeca in Den Haag waar je fairtrade producten kunt kopen. Zoals je ziet in het overzicht in de linkjes zijn er veel producten fairtrade verkrijgbaar, niet alleen appels en chocolade maar ook cadeauproducten, schrijfwaar, kleding, meubels - noem maar op. Probeer daar waar mogelijk bewuster in te kopen. Ook handig: de website en app (gratis verkrijgbaar in de itunes en de android store store) van Eerlijk Winkelen. Zij bieden een handig overzicht met alle winkels en horeca die eerlijke producten verkopen. Bedrijven, organisaties, winkels en horeca die fairtrade producten gebruiken doen automatisch mee aan de campagne van Fairtrade Gemeente.

Fairtrade-Original.png#asset:111:urlFairtrade-Max-Havelaar.png#asset:112:urlRainforest-Alliance-Certified.png#asset:YTZ-Certified.png#asset:114:url
  • Versterk de werkgroep

Ben je geïnspireerd geraakt?! En wil je je inzetten voor een eerlijke stad? Neem dan contact op via fairtrade@duurzaamdenhaag.nl of check de site www.duurzaamdenhaag.nl/fairtrade.

Wij zoeken namelijk nog ambassadeurs en campagne-voerders voor onze Fairtrade Werkgroep die:

  • Informatie willen geven over fairtrade/ eerlijke kleding op verschillende evenementen/ bijeenkomsten.
  • Bijeenkomst helpen organiseren over bewust consumeren, bijvoorbeeld een wandeling langs verschillende eerlijke winkels of een filmavond over eerlijke chocola.
  • Bezoeken brengen aan winkels en bedrijven voor de inventarisatie van eerlijke producten en diensten in de stad.
  • Stukjes willen schrijven voor de website.

Wil je meer weten of fairtrade (producten kopen of verkopen)? Neem contact op met Amber: amber@duurzaamdenhaag.nl of 070 - 36 430 70.

Fairtrade Gemeente in 2017 en 2018

Fairtrade Gemeente ben je niet voor het leven. De stad moet blijven investeren. De werkgroep Fairtrade Den Haag heeft in 2016 dan ook hard gewerkt om verlenging van de titel mogelijk te maken. En dit is gelukt! Den Haag mag ook in 2017 en 2018 de titel Fairtrade Gemeente dragen.

Lag in 2015 de nadruk vooral op het spotten van fairtrade producten in de stad bij winkels, horeca, bedrijven, organisaties en instellingen, in 2016 heeft de werkgroep, bestaande uit enthousiaste vrijwilligers en medewerkers van Stichting Duurzaam Den Haag, zich vooral gericht op het onder de aandacht brengen van fairtrade op evenementen en activiteiten in de stad.

  • Zo was de werkgroep aanwezig tijdens de events Haagse Energiebeurs, film- en debatfestival Movie that Matter en de Haagse Dag van de Aarde.
  • Is er in 2016 permanente aandacht gekomen voor Fairtrade in het loket van Duurzaam Den Haag in de Centrale Bibliotheek.
  • En heeft de Fairtrade Den Haag tijdens de Sustainable Fashion Week in oktober eerlijke mode in Den Haag onder de aandacht gebracht met diverse activiteiten zoals een pasavond met duurzame lingerie en rondleidingen langs eerlijke modewinkels in de stad.

Voorzitter Fairtrade Den Haag Karen Kammeraat: We hebben in 2016 veel mensen ontmoet die fairtrade een warm hart toedragen. Mede dankzij hen hebben  we deze verlenging gehaald en daar zijn we héél blij mee!

Meer activiteiten

Operatie Steenbreek – Alle tuinen groen. Help Den Haag vergroenen en ontstenen!
7 mrt

Operatie Steenbreek – Alle tuinen groen. Help Den Haag vergroenen en ontstenen!

Lees verder