Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Fairtrade Den Haag - Samen bouwen aan een eerlijke en duurzame toekomst

Den Haag mag zich sinds 24 oktober 2015 officieel Fairtrade Gemeente noemen

Deel pagina:

5 nov
Fairtrade Den Haag - Samen bouwen aan een eerlijke en duurzame toekomst

Fairtrade: samen bouwen aan een duurzame toekomst

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Duurzaam Den Haag zet zich samen met Fairtrade Den Haag, een werkgroep met enthousiaste vrijwilligers, in voor eerlijke handel en een duurzame toekomst. Dankzij deze inzet mag Den Haag zich sinds 24 oktober 2015 officieel Fairtrade Gemeente noemen. Bekijk de foto's van deze feestelijke dag hier. Deze titel geeft aan dat de lokale overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bewoners samen zorgen voor meer eerlijke handel.

Wethouder Joris Wijsmuller: “Ik ben er trots op dat we onze stad Den Haag een Fairtrade Gemeente mogen noemen. Dit is gelukt dankzij de inzet van een actieve en enthousiaste groep vrijwilligers die hard hebben gewerkt om deze titel te behalen. En die titel willen we ook behouden, dus we gaan verder met het bijdragen aan een groter aanbod van en een grotere vraag naar fairtrade producten.”


Het belang van Fairtrade

Om mensen bewust te maken van de verschillen tussen 'normale' producten en fairtrade producten, organiseren wij o.a. proeverijen en informatiestands op diverse evenementen. Ook organiseren we speciale Fairtrade borrels voor duurzame ondernemers en bedrijven. Onze vrijwilligers leggen de bezoekers op een toegankelijke manier uit wat fairtrade nu precies is, en laten dit 'verschil' meteen proeven. 

Weet jij wat fairtrade precies inhoudt? Bekijk het onderstaande filmpje: 


Word bewust van je koopgedrag!

Fairtrade Den Haag voert campagne in de stad om mensen bewuster te maken van hun (ver)koopgedrag. Fairtrade producten zijn lekker, betaalbaar en hebben nog veel meer voordelen. Het biedt de boeren, arbeiders en producenten in ontwikkelingslanden:

Wij willen fairtrade op de kaart zetten. Samen voor een eerlijke handel!

Wat kun je zelf doen?

  • Koop of verkoop fairtrade producten (in je bedrijf)

Er zijn al veel winkels en horeca in Den Haag waar je fairtrade producten kunt kopen. Zoals je ziet in het overzicht in de linkjes zijn er veel producten fairtrade verkrijgbaar, niet alleen appels en chocolade maar ook cadeauproducten, schrijfwaar, kleding, meubels - noem maar op. Probeer daar waar mogelijk bewuster in te kopen. Ook handig: de website en app (gratis verkrijgbaar in de itunes en de android store store) van Eerlijk Winkelen. Zij bieden een handig overzicht met alle winkels en horeca die eerlijke producten verkopen. Bedrijven, organisaties, winkels en horeca die fairtrade producten gebruiken doen automatisch mee aan de campagne van Fairtrade Gemeente.

Fairtrade-Original.png#asset:111:urlFairtrade-Max-Havelaar.png#asset:112:urlRainforest-Alliance-Certified.png#asset:YTZ-Certified.png#asset:114:url
  • Versterk de werkgroep

Wij zoeken nog ambassadeurs en campagne-voerders! Mail naar fairtrade@duurzaamdenhaag.nlvoor meer informatie. Meer weten over Fairtrade Gemeente Den Haag of andere steden? Bezoek de site van Fairtrade Gemeenten.

Wil je meer weten of fairtrade (producten kopen of verkopen)? Neem contact op met Amber: amber@duurzaamdenhaag.nl of 070 82 092 05.

Fairtrade Gemeente in 2017 en 2018

Fairtrade Gemeente ben je niet voor het leven. De stad moet blijven investeren. De werkgroep Fairtrade Den Haag heeft in 2016 dan ook hard gewerkt om verlenging van de titel mogelijk te maken. En dit is gelukt! Den Haag mag ook in 2017 en 2018 de titel Fairtrade Gemeente dragen.

Lag in 2015 de nadruk vooral op het spotten van fairtrade producten in de stad bij winkels, horeca, bedrijven, organisaties en instellingen, in 2016 heeft de werkgroep, bestaande uit enthousiaste vrijwilligers en medewerkers van Stichting Duurzaam Den Haag, zich vooral gericht op het onder de aandacht brengen van fairtrade op evenementen en activiteiten in de stad.

  • Zo was de werkgroep aanwezig tijdens de events Haagse Energiebeurs, film- en debatfestival Movie that Matter en de Haagse Dag van de Aarde.
  • Is er in 2016 permanente aandacht gekomen voor Fairtrade in het loket van Duurzaam Den Haag in de Centrale Bibliotheek.
  • En heeft de Fairtrade Den Haag tijdens de Sustainable Fashion Week in oktober eerlijke mode in Den Haag onder de aandacht gebracht met diverse activiteiten zoals een pasavond met duurzame lingerie en rondleidingen langs eerlijke modewinkels in de stad.

Voorzitter Fairtrade Den Haag Karen Kammeraat: We hebben in 2016 veel mensen ontmoet die fairtrade een warm hart toedragen. Mede dankzij hen hebben  we deze verlenging gehaald en daar zijn we héél blij mee!

Het Duurzaam Den Haag Loket had in de Centrale Bibliotheek in oktober een kleine expo over eerlijke mode tijdens de Sustainable Fashion Week.

Meer projecten

Spreekuur in de Centrale Bibliotheek - Voor al je vragen over duurzaam doen
27 jul

Spreekuur in de Centrale Bibliotheek - Voor al je vragen over duurzaam doen

Lees verder
DDH-Borrel - Ontmoet duurzame bewoners & experts iedere laatste vrijdag van de maand!
23 mei

DDH-Borrel - Ontmoet duurzame bewoners & experts iedere laatste vrijdag van de maand!

Lees verder